latinica  ћирилица
07/08/2024 |  08:03 | Autor: RTRS

U Bijeljini održan Dan ruske kulture (VIDEO)

U saradnji sa SKUD-om "Semberija" Grad Bijeljina organizovao je Dan ruske kulture u sklopu obilježavanja manifestacije Pantelijski dani. Ruski Ansambl "Maroška" iz Sankt Peterburga održao je koncert kojem je prethodila izložba "Narodi Rusije" u Centru za kulturu.
Izložba "Narodi Rusije" u Centru za kulturu Bijeljina - Foto: RTRS
Izložba "Narodi Rusije" u Centru za kulturu BijeljinaFoto: RTRS

Dan ruske kulture prvi put je organizovan u Bijeljini, i očekuje se da ta manifestacija postane tradicionalna. Otvorena je izložba "Narodi Rusije" i "Uloga Crvene armije u oslobođenju Јugoslavije".

- Crno-bijele fotografije su se vrlo malo izlagale, one su iz arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Na njima se mogu vidijeti rijetki kadrovi ulaska vojnika Crvene armije u Beograd, kako komunicijarju sa građanima srpske prestonice. Druga izložba je u boji i prikazuje narodne nošnje naroda Rusije iz različitih krajeva - rekao je Јurij Pičugin, savjetnik za nauku i kulturu u Ruskoj amabasadi u BiH.

U okviru Dana ruske kulture upriličena je i projekcija dokumentarnog filma "Majka otadžbina zove", a na centralnom gradskom trgu ansambl "Maroška" iz Sankt Peterburga je održao koncert kao poklon gradu Bijeljina za krsnu slavu grada Sveti Pantelejmon.

U Centru za kulturu građani Bijeljine degustirali su ruske specijalitete i tradicionalni ruski čaj.