latinica  ћирилица
07/08/2024 |  08:51 | Autor: SRNA

Inspektorat Srpske: Dva prekršajna naloga i krivična prijava

Republička vodna inspekcija u protekloj godini izvršila je 107 kontrola u oblasti uređenja vodotoka, od kojih se 13 odnosilo na kontrolu subjekata koji vrše eksploataciju riječnog nanosa iz Drine, pri čemu su utvrđene dvije nepravilnosti, pa su izdata dva prekršajna naloga i podnesena jedna prijava za počinjeno krivično djelo, rečeno je u Inspektoratu Republike Srpske.
Inspektorat Republike Srpske - Foto: RTRS
Inspektorat Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Inspektorata napominju da Vodna inspekcija može preduzeti mjere samo u slučaju da zatekne lica u vršenju nelegalnih aktivnosti, te da je u suprotnom potrebno sprovesti istražne radnje, što je u nadležnost drugih organa.

- Često se događa da u trenutku dolaska na prijavljenu lokaciju inspektori ne zateknu lica u vršenju nezakonitih aktivnosti. Nadležna inspekcija je i u toku ove godine u više navrata izlazila na lice mjesta, a posljednji put prošle sedmice, ali u trenutku dolaska inspektora nisu zatečena lica u činjenju prekršaja - navodi se u odgovoru Inspektorata na upit Srne o nelegalnom šljunkarenju u pojasu Drine kod Pavlovića mosta.

Iz Inspektorata ukazuju da se, kada je riječ o eksploataciji iz vodotoka Drine, javljaju i dodatne otežavajuće okolnosti budući da se dio površina za eksploataciju nalazi na strani Drine prema Republici Srpskoj, a katastarski pripada opštinama u Srbiji.

- U ovim slučajevima inspekcija Republike Srpske nema zakonsku mogućnost za postupanje, te o uočenim radnjama obavještavamo nadležne organe Republike Srbije - ističu inspektori.

Republička vodna inspekcija je i 2022. godine, prema nalogu Tužilaštva Republike Srpske i u saradnji sa inspektorima Odjeljenja Policijske uprave Bijeljina za privredni kriminalitet, na lijevoj obali Drine nizvodno od Pavlovića mosta, na području ovog grada, vršila kontrolu zakonitosti eksploatacije šljunka dva pravna i jednog fizičkog lica, o čemu je obavijestila Policijsku upravu radi preduzimanja daljih mjera.

Iz Inspektorata napominju da ne raspolažu informacijama o konačnom ishodu postupaka koje su vodili istražni organi i sugerišu da bi, usljed ograničenog broja inspektora, od značajne pomoći bilo kada bi građani prijavljivali konkretne lokacije gdje sumnjaju na nelegalne radnje.

U prijavama se često navodi, ukazuju iz Inspektorata, da se na određenom vodotoku vrši nelegalna eksploatacija, ali ne i precizna lokacija, pa inspektor provede i po nekoliko časova tražeći to mjesto, te za to vrijeme lica koja vrše nelegalne radnje obično saznaju da je inspektor na terenu i odu.

Iz Republičke vodne inspekcije ističu da trenutno raspolažu sa sedam inspektora koji djeluju na cijeloj teritoriji Republike Srpske i vrše inspekcijski nadzor u četiri oblasti - zaštita voda, zaštita od voda, uređenje vodotoka i korištenje voda.

- S obzirom na ograničene kadrovske resurse, inspektori nastoje ravnomjerno da organizuju rad kako bi sve oblasti bile obuhvaćene kontrolom - kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Zakonom o vodama propisano je da će pravno lice biti kažnjeno iznosom od 10.000 KM do 30.000 KM ako vrši dislociranje i vađenje materijala iz vodotoka bez prethodno pribavljenog vodopravnog akta, dok je za odgovorno lice u pravnom licu propisana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM.

- Zakonom o prekršajima Republike Srpske predviđeno je da će, ako je novčana kazna propisana u rasponu, ovlašteni organ prekršajnim nalogom izreći minimum propisane novčane kazne, te vodni inspektor može izreći samo najniže definisane kazne - navode iz Inspektorata