latinica  ћирилица
07/08/2024 |  09:49 ⇒ 09:49 | Autor: TANЈUG

Starović: SAD i EU verbalno osuđuju poteze Kurtija, ali bez konkretnih mjera

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović izjavio je danas, govoreći o zatvaranju svih poslovnica Pošte Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, da smo svedoci obrasca jednostranih mjera koje sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i verbalnih osuda njegovih poteza u SAD-u i Evropskoj uniji, ali bez preduzimanja konkretnih mjera.
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

Starović je u razgovoru za Prvu televiziju naveo da je izostanak reakcije SAD i EU posljedica nedostatka političke volje.

- To pomalo vrijeđa zdrav razum. Poštenije bi bilo da su ćutali, da nisu ni te verbalne osude slali u javnost i da su pošteno rekli da je Kurti dobio odriješene ruke da čini šta mu je volja - rekao je Starović.

Kako kaže, Kurti je svjestan geopolitičkih promena zbog čega teži da antagonizuje pripadnike srpskog naroda.

- Situacija na terenu je veoma teška. Pritisci na srpski narod posljednje dvije godine su veoma izraženi. Posebno su na udaru oni najranjiviji pripadnici srpske zajednice, penzioneri, pripadnici socijalne pomoći, ljudi koji žive u malim sredinama koji sada bivaju uskraćeni za osnovnu zdravstvenu njegu. Sjetimo se da je zatvorena ona mala ambulanta koja opslužuje stotinak Srba, koji su ostali da žive u Prištini, od 40.000 koliko ih je prije rata živjelo - dodao je on.

Ministar ističe da ne smemo upasti u zamku Aljbina Kurtija, koji želi ratni sukob.

- I to ne ratni sukob sa Prištinom, već sa NATO savezom. Izbegavajući tu zamku oružanog sukoba sa NATO savezom, mi moramo činiti sve što je u našoj moći da dodatno podržimo naš narod, prije svega ekonomskim mjerama - rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, gotovo da ne postoji srpska porodica sa teritorije južne srpske pokrajine koja nema neki vid finansijske podrške koja dolazi iz Beograda.

Podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će država do septembra obezbijediti egzistenciju za svoj narod na KiM.

Govoreći o najavi otvaranja mosta na Ibru između sjeverne i južne Kosovske Mitrovice, Starović navodi da je to jedna potencijalno velika tačka eskalacije.

- Za Srbe je to bila poslednja tačka otpora, tačka na kojoj je očuvana Kosovska Mitrovica - rekao je on.

Dodaje da prisustvo KFOR-a garantuje bezbjednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji.