latinica  ћирилица
07/08/2024 |  09:58 | Autor: SRNA

Žarković: Neprihvatljivo da Hrvatska danas veliča ustaštvo pod okriljem EU

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je da je za srpski narod krajnje neprihvatljivo i ponižavajuće da Hrvatska slavi takozvani dan pobjede u zločinačkoj akciji "Oluja" veličanjem ustaštva i to pod okriljem EU čija je punopravna članica.
Krsto Žarković - Foto: RTRS
Krsto ŽarkovićFoto: RTRS

- Za ljudski razum je neshvatljivo da EU nijemo posmatra ovakvo ponašanje Hrvatske koja svake godine sve više radi na veličanju ustaštva i fašizma iz vremena Drugog svjetskog rata, kojeg su savremeni svijet i Evropa osuđivali - rekao je Žarković Srni.

Žarković ukazuje da EU, koja baštini tradiciju slobode i demokratije, ima mogućnosti da kazni, odnosno prije svega da upozori Hrvatsku da to više ne čini, jer time dovodi u pitanje svoje članstvo u EU.

- EU to ne čini, a svjedoci smo da pored državnog vrha Hrvatske i određeni ambasadori zemalja EU prisustvuju ovakvim događajima, a što je krajnje neprihvatljivo i za svaku osudu - zaključio je Žarković.

Na centralnoj proslavi takozvanog dana pobjede u zločinačkoj akciji "Oluja" u Kninu 5. avgusta čuo se ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji su uzvikivali nekadašnji pripadnici HOS-a, jedinice koja i danas otvoreno slavi nasljeđe zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.