latinica  ћирилица
07/08/2024 |  10:09 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Milićević: Pobijenu djecu vam nećemo oprostiti

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Srbije Đorđe Milićević istakao je povodom 29 godina od nekažnjenog, ali istovremeno i jednog od najstrašnijih zločina koji je Hrvatska vojska počinila nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti tokom "Oluje", da pravda jeste spora, ali je dostižna.
Đorđe Milićević - Foto: RTRS
Đorđe MilićevićFoto: RTRS

- Siguran sam da će zasluženu cijenu platiti i monstrumi koji su počinili zločin na Petrovačkoj cesti, kao i oni koji su im to naredili. Djecu im nećemo oprostiti - poručio je Milićević i naveo da je u bombardovanju izbjegličke kolone ubijeno i četvoro djece.

Milićević podsjeća da su stravičan masakr nad srpskim civilima, piloti Hrvatske vojske počinili na teritoriji druge zemlje BiH.

- Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao. Umjesto da kazne zločince, hrvatski zvaničnici ih i danas veličaju i slave, a premijer Andrej Plenković je prijetio Srbiji blokadom evropskog puta samo zbog toga što je naše tužilaštvo podnelo optužnicu protiv ovih zlikovaca koji su brutalno pobili srpsku djecu - navodi Milićević.

Milićević navodi da je hrvatski ratni avion "MiG-21" 7. avgusta 1995. godine u 12.00 časova poletio sa splitskog aerodroma, posljednjeg dana akcije "Oluja" i nadletio izbjegličku kolonu srpskih civila koja se kretala iz pravca Donjeg Lapca ka Bosanskom Petrovcu.

- Piloti hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane su jasno mogli da vide da se radi o civilima, a ne o vojsci. Ipak, taj avion ispaljuje nekoliko projektila koji su usmrtili četvoro djece, jednu devojku, četvoro starijih osoba - naveo je Milićević.

On ističe da je više od 50 civila, najviše djece, teško ranjeno i mnogi su ostali doživotni invalidi, a od šoka je preminula i jedna trudnica koja je vidjela da joj je pobijena cijela porodica, saopšteno je iz Kabineta ministar bez portfelja.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba, a a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od koji je 1.236 civila ili 65 odsto, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.