latinica  ћирилица
07/08/2024 |  10:22 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Puzigaća: EU treba da kazni Hrvatsku zbog veličanja ustaštva

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da EU treba da kazni Hrvatsku zbog veličanja ustaštva u Kninu, na proslavi takozvanog dana pobjede u zločinačkoj akciji "Oluja".
Nikola Puzigaća - Foto: Ustupljena fotografija
Nikola PuzigaćaFoto: Ustupljena fotografija

- Srpski narod je najveći stradalnik u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u ratu devedesetih. Nezamislivo je da se u Hrvatskoj godinama veliča ustaštvo i fašizam kojeg EU uporno prećutkuje i ne sankcioniše, iako je Evropa dala ogromnu žrtvu na slamanju Hitlerove Njemačke - rekao je Puzigaća Srni.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da EU natjera Hrvatsku, koja je njena punopravna članica, da riješi i statusna prava Srba u Hrvatskoj koja se odnose na vraćanje imovine, stanarskih, radnih, penzionih prava, te prava iz privatizacije javnih preduzeća u Hrvatskoj.

Puzigaća je ukazao da je Srbima u Hrvatskoj bespravno oduzeto 50.000 stanova, da im nije isplaćeno 30.000 zarađenih penzija prije rata u toj državi, ali da EU ne želi da reaguje na ovakvo ponašanje Hrvatske.

On je napomenuo da je Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj vraćena sva imovina i stanarska prava, dok su izbjegli Srbi iz Hrvatske godinama diskriminisani po tom osnovu u Hrvatskoj.

- U najnovije vrijeme Hrvatska želi potpuno da uništi Srbe namjerom izgradnje odlagališta radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na granici sa BiH - dodao je Puzigaća.

Na centralnoj proslavi takozvanog dana pobjede u zločinačkoj akciji "Oluja" u Kninu čuo se ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji su uzvikivali nekadašnji pripadnici HOS-a, jedinice koja i danas otvoreno slavi nasljeđe zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.