latinica  ћирилица
07/08/2024 |  10:23 ⇒ 10:45 | Autor: TANЈUG

Britanska policija spremila šest hiljada policajaca za nerede, oglasio se i gradonačelnik

Britanska policija saopštila je danas da je 6.000 policajaca spremno za nerede koje je putem izvora otkrila da se spremaju na 30 lokacija, a građanima se obratio i gradonačelnik Londona Sadik Kan.
Protesti u Velikoj Britaniji (foto: EPA-EFE/STR) -
Protesti u Velikoj Britaniji (foto: EPA-EFE/STR)

Već je uhapšeno više od 400 ljudi zbog nereda koji su zahvatili Britaniju, a koji su izbili nakon tragedije u Sautportu, gdje su prošle nedjelje u napadu nožem ubjene tri djevojčice, a narednih dana očekuje se još više hapšenja, piše britanski Telegraf.

Kan je na platformi Iks poručio da nasilje i neredi neće biti tolerisani.

- Neredi, rasizam i nasilje koje smo mogli da vidimo protekle nedjelje širom zemlje zaista su šokantni. Svjestan sam izvještaja desničarskih grupa kako će napasti određene lokacije u Londonu i ono što mogu da kažem jeste da: ukoliko prekšiš zakon, snosićeš posljedice - napisao je Kan na Iksu.

Napomenuo je da nasilje i neredi na ulicama Londona neće biti tolerisani.

On je rekao da policija radi sa zvaničnicima opština i šefovima lokalnih organizacija kako bi zaštitili lokacije koje bi potencijalno mogle da budu na udaru.

- Znam da su scene nasilja uplašile Muslimane i nacionalne manjine, tako da molim svoje sugrađane da pokažu da je naša vrlina briga i saosjećajnost - kazao je gradonačelnik Londona.

Govoreći sinoć iz Dauning strita, premijer Kir Starmer rekao je da očekuje da se kazne oni koji su učestvovali u nemirima.

Protestni skupovi širom Engleskeijeđeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju.