latinica  ћирилица
07/08/2024 |  11:09 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

Hrvatska: Ovog ljeta 20 odsto požara više, opožareno 12.000 hektara

U Hrvatskoj je ovog ljeta bilo 20 odsto više požara nego prošlogodišnjeg, odnosno 3.900 u odnosu na 3.200, dok je opožarena površina mnogo veća - čak 12.000 hektara u odnosu na 3.900, izjavio je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.
Požar (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/ilustracija) -
Požar (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/ilustracija)

- U tim požarima nije niko nastradao i nijedan vatrogasac nije ugrožen - naveo je Tucaković.

On je jučerašnji sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ocijenio bitnim, te najavio da će vatrogasci uskoro dobiti "10.250 zaštitnih kompleta, 34 cisterne i 149 pik-ap vozila s nadogradnjom".

- Ove godine dodijeljeno 20 cisterni za vodu - dodao je on.

Osvrćući se na medijske spekulacije da jedan kanader nije funkciji, Tucaković je za N1 objasnio da je riječ o tome da kanaderi moraju ići na redovne servise jer dolazi do standardnih kvarova.

- Normalno je da jedan ili dva kanadera ne budu u funkciji jer idu na popravke i redovne preglede. Od danas je svih pet kanadera i pet ejr traktora u funkciji. Јednostavno, dogode se kvarovi koje treba popraviti i zato imamo vrlo kvalitetne pilote i tehničare koji naporno rade na održavanju - tvrdi Tucaković.

On kaže da nije saglasan sa ocjenom da vatrogasci na terenu nemaju dovoljno opreme i ističe da će i dalje nastaviti sa nabavkom svega što je potrebno.

- Naravno da svi imaju opremu i nastavićemo i dalje sa nabavkom. Gradovi su ti koji osnivaju javna vatrogasna društva i tu je važna uloga lokalnih zvaničnika - izjavio je Tucaković.

On je ukazao da je potrebno pooštriti kazne za piromane jer "požar nije igra".

- Potrebno je povećanje sankcija za počinitelje jer požar nije igra i preventiva je najbitnija. Treba preduzimati mjere i kontrolisati njihovo sprovođenje. Nažalost, ne ponašamo se odgovorno i tu treba napraviti reda - smatra Tucaković.