latinica  ћирилица
07/08/2024 |  11:19 ⇒ 14:44 | Autor: RTS

Protest Srba zbog najave Prištine o otvaranju mosta na Ibru: Za nas je ovaj most simbol opstanka (VIDEO)

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije okupili su se na mirnom protestu povodom najava Prištine o otvaranju glavnog mosta na Ibru, između sjeverne i južne Kosovske Mitrovice.
Kosovska Mitrovica, protesti (foto: TANJUG/ STR/ bg) -
Kosovska Mitrovica, protesti (foto: TANJUG/ STR/ bg)

Skup je održan na Trgu "Braće Milić" koji se nalazi u blizini mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Oni su jednoglasno poručili da ne prihvataju otvaranje mosta, jer se, kako kažu, ne osjećaju bezbjedno.

Profesor istorije sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici Luka Јovanović izjavio je da je gledati kako Srbima na Kosovu već godinama otimaju crkve i manastire, zabranjuju i ukidaju pravo na rad i slobodnu kretanja, uskraćuju pravo na život.

- Otimaju naša imanja u Leposaviću i Zubinom Potoku i pričaju da su im preci ostavili Gazivode. A, najteže je kako nam ubijaju i hapse braću. Istorija nas nikada nije prevarila, kada je tiranija ovakva, to je znak da joj je kraj  poručio je Јovanović.

Direktor Pošte na KiM Ivan Milojević kazao je da dolazi iz policijske stanice gdje je upravo završeno saslušanje poslije teškog jučerašnjeg dana.

- Zatvorili su Pošte na sjeveru, a očekujem da to urade i na jugu. Od njih samo zatvaranje očekujemo, najsrećniji bi bili kad bi sami sebe zatvorili. Ali mi to ne možemo da uradimo zbog sebe i svojih potomaka. Hoće da otvore most. Јa kao direktor Pošte vidim da je jedini način da zajedno stanemo i suprotstavimo im se. Znam šta ću ja da uradim i mnogi od vas ako Kurti otvori most. Staću mirno i demokratski i leći ću na asfalt, pa neka nas uhapse. Otvaranjem mosta, čeka nas samo dalji progon - naveo je.

Srbi sa Kosova i Metohije zabrinuti su za svoju bezbjednost, povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih KFOR zaštiti.

Komanda KFOR-a ponovila je da odluka o otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da bude donijeta u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Biselu, i da njegovi pripadnici neće oklevati da reaguju ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije.