latinica  ћирилица
07/08/2024 |  12:01 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Ćosić: Američki novac CIK-u - dokaz da BiH nije ni samostalna, ni nezavisna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da BiH nije samostalna, niti nezavisna zemlja o čemu svjedoči i najava da će vlada SAD uložiti 500.000 dolara kao podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

- Kad jedna tako velika sila putem svoje ambasade, na bilo koji način, daje novac jednom organu koji treba da sprovede izbore, onda je jasno da nismo ni samostalni niti smo nezavisni - rekao je Ćosić novinarima u Palama.

Ćosić je istakao da neko teži ka tome da od BiH naprave protektorat na koji će uticaj imati druge sile.

- Mislim da je to nezabilježen slučaj bilo gdje. U stvari, sigurno da ima u nekim zemljama koje nisu ni blizu demokratija kao što bi trebalo da bude BiH sa Federacijom BiH i Republikom Srpskom. To je žalosno - smatra Ćosić.

On je naveo da to pokazuje da je BiH kao zemlja neodrživa i da bi se mogla raspasti.

- Imate neke koji uporno govore da je BiH samostalna, održiva, nezavisna i onda se desi da organ nadležan za sprovođenje izbora koji bi trebao da bude nezavisan dobije novac od strane zemlje. Tragično - istakao je Ćosić.

Ćosić je ocijenio da se tako nešto desi 59 dana pred izbore paradoks ove zemlje.

- Zbog budućih generacija mi se tog nasljeđa moramo otresti ili ćemo se raspasti kao zemlja - poručio je Ćosić.

Vlada SAD uložiće 500.000 dolara kao podršku CIK-u BiH u sprovođenju pilot-projekta primjene novih izbornih tehnologija na lokalnim izborima u oktobru, čiji je cilj priprema za primjenu ove tehnologije u punom obimu na opštim izborima 2026. godine.