latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:05 ⇒ 13:14 | Autor: TANЈUG

U hrvatskom Јadranu pojavila se riba "hirurg", kakve do sada nije bilo (FOTO)

U hrvatskom dijelu Јadrana, na području Rijeke, pojavila se riba kakve dosad na ovim područjima nije bilo, a radi se o ribi "hirurg"(Acanthurus monroviae), koja inače nastanjuje istočni Atlantski okean, od južnog Maroka do Angole, saopštio je Institut za okeanografiju i ribarstvo.
Ribe (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/ilustracija) -
Ribe (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/ilustracija)

Oni su na svom Fejsbuk profilu objavili da se ova vrsta ribe nakon 1987. godine počela pojavljivati i u Sredozemnom moru i da je s vremenom narastao njihov broj do te mjere da se pretpostavlja da u južnom dijelu ima stalnu populaciju. Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru, kažu iz Instituta.

- Ove godine postoji nekoliko nalaza ove ribe na području Kostrene. Naravno, ne možemo donositi zaključke kako su se ove ribe našle u okolini Rijeke, trenutno samo možemo reći da u našem moru pliva riba koja u njemu nikada prije nije primjećena - stoji u saopštenju.

Riba "hirurg" hrani se uglavnom biljnom hranom, ali ponekad zna da pojedine i sitne beskičmenjake. Naraste do 45 cm dužine.

- U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za dalju analizu, to bi nam bilo od velike koristi - apelovali su iz Instituta.