latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:09 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Sijarto: EU je fabrika laži

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto smatra EU "fabrikom laži" zbog toga što ometa mirovnu inicijativu premijera Mađarske Viktora Orbana, podržava prekid isporuke nafte i iznosi optužbe u vezi sa migracionom politikom.
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Sijarto je na Fejsbuku napisao da produktivnost "briselske fabrike laži" nije ometena ni činjenicama niti tradicionalnom ljetnom uspavanošću, te da je "jasno da ni konstantni neuspjesi ne ometaju njen rad".

- Briselska fabrika laži napala je mirovnu misiju /Mađarske/ odmah nakon Orbanove posjete Kijevu, Moskvi, Pekingu i Floridi. Brisel je bio izložen i kada se radi o zabrani isporuke nafte, prema naređenju Ukrajinaca, a rezultat toga je da se dvije članice EU, uključujući nas, suočavaju sa ozbiljnom prijetnjom kada se radi o sigurnosti snabdijevanja - naveo je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Brisel je nakon dva neuspjeha iznio još jednu laž, tvrdeći da Mađarska pušta ruske i bjeloruske špijune u EU, prenio je TASS.

- Mi smo već jasno objasnili predstavnicima baltičkih zemalja zašto je ovo očigledna laž, ali čini se da oni ne mare za činjenice, kao ni (predsjednik Evropske narodne stranke) Manfred Veber - istakao je Sijarto.

On je optužio Vebera za "mađarofobiju" i dodao da čeka da vidi šta će četvrti put da izmisle baltičke zemlje ili Veber, nakon što im ni treća laž nije uspjela.