latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:15 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Ministarstvo potvrdilo: Dozvole za gradnju na rijeci Uni nisu po propisu

Obustavljeni su radovi na izgradnji hidroelektrane na izvoru rijeke Une.
Rijeka Una - Foto: SRNA
Rijeka UnaFoto: SRNA

- Ministarstvo zaštite životne sredine i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, te utvrdilo kako u postupku izdavanja dozvola nisu poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene uticaja na okolinu - rečeno je za N1 iz Ministarstva zaštite životne sredine i zelene tranzicije Hrvatske.

Navodi se da je Ministarstvo informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, između ostalog i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, koji provodi inspekcijski nadzor.

Inače, borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od granice sa BiH, trajala je već danima.

Građani i aktivisti iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

Okupljeni su sa izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebalo da stignu nalazi inspekcija.