latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:31 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Za vikend novi toplotni talas

Tokom vikenda očekuje se novi toplotni talas, a postoji velika vjerovatnoća da će i septembar biti blago topliji od prosjeka, izjavio je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske Duško Mrkonjić.
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

On je rekao da se u subotu i nedjelju, 10. i 11. avgusta, ponegdje očekuje temperatura vazduha i do 38 stepeni Celzijusovih, a tokom naredne sedmice nastavak vrućina sa temperaturom od 33 do 38, a ponegdje i do 39 stepeni Celzijusovih.

Prema riječima Mrkonjića, tokom vrelih dana lokalno su u poslijepodnevnim časovima mogući i prolazni pljuskovi ili kiša, prije svega na jugozapadu i istoku, odnosno u brdsko-planinskim predjelima.

- Veći dio avgusta će biti definitivno ovakav, a što se tiče dugoročnijih prognoza većina tih modela će se još modifikovati, ali postoji velika vjerovatnoća da će i septembar mjesec biti blago topliji od prosjeka - ukazao je Mrkonjić.

On je naveo da je da je prvi toplotni talas bio u junu, te da su vreline registrovane i tokom jula, te kao ilustraciju naveo da je u julu u Banjaluci temperatura vazduha bila samo jedan dan ispod 30 stepeni.