latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:36 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Usvojen program "Kočićevog zbora"; Planirana premijera filma o Đuri Damjanoviću

Organizacioni odbor za obilježavanje "59. Kočićevog zbora" danas je na sjednici usvojio program ove manifestacije posvećene srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću. Prvog dana biće emitovana i premijera filma o Đuri Damjanoviću autora Milane Majar u Kulturnom centru Banski dvor, a u produkciji Radio telelvizije Republike Srpske.
Kočićev zbor 2024.  (foto: banjaluka.rs.ba) -
Kočićev zbor 2024. (foto: banjaluka.rs.ba)

- Naime, ove godine ova manifestacija će trajati od 23. do 25. avgusta, te će se kao i prethodne, sastojati od tri dana. Tako će prvi dan nositi naziv "Dan istine", drugi dan – "Dan slobode" i treći dan manifestacije nosiće naziv "Dan otadžbine" - saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka,

Svečano otvaranje biće upriličeno 23. avgusta u Parku "Petar Kočić", kada će biti položeni vijenci na spomenik našem književniku i narodnom tribunu.

Tada će biti dodijeljena i nagrada "Zmijanjče", koja se svake godine dodjeljuje mladim piscima iz osnovnih škola iz cijele Republike Srpske.

Tako će, u okviru ovog prvog dana manifestacije odnosno Dana istine, biti otvorena izložba "Petre đe si da nas vidiš?" autora Perice Ivanovića u Parku "Petar Kočić" dok će centralnom ulicom od 10.45 časova prodefilovati glumci koji će govoriti Kočićeva djela.

Istog dana, od 11.00 časova, biće upriličen i Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, dok će u večernjim časovima biti emitovana premijera filma o Đuri Damjanoviću autora Milane Majar, a u produkciji Radio telelvizije Republike Srpske u Kulturnom centru Banski dvor.

Film Magla u rukama (Ustupljena fotografija )

Drugi dan koji je nazvan Dan slobode, biće upriličeni raznovrsni sadržaji u Stričićima na Manjači.

Tako će kultura i tradicija sa Zmijanja biti predstavljene na zborištu „Kod Јablana“ (gradski šator).

Svi posjetioci imaće priliku da učestvuju u radionici Zmijanjskog veza, koja je poredviđena za sve građane, a biće priređena i izložba "Tragovi" autora Sanje Bajić.

Isti dani, svi posjetioci imaće priliku da prisustvuju i modnoj reviji, koja je inspirisana Zmijanjskim vezom, kao i školici Zmijanjskog veza.

Dodatno, biće upriličena i domaža tradicionalna kuhinja i radionice, izlaganje i prodaja domaćih proizvoda, izložba likovnih djela autora Perice Јovanovića, te druženje sa piscima. Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu "Јablan".

Ove godine, dio programa biće i u manastiru Gomionica, kada je od 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na spomen-ploču ocu Gerasimu, a nakon toga i književni čas u porti Manstira.

U večernjim časovima, na tvrđavi Kastel biće urpiličeno veče satire i stendap komedije, te stendap komedija Gorana Vinčića.

Završnog trećeg dana – Dana otadžbine, u nedjelju 25. avgusta u Stričićima u Crkvi Uspenja presvete Bogorodice u 9.00 časova biće održana sveta liturgija, a nakon toga u 11.00 časova biće položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima u Stričićima.

Bogat kulturno-umjetnički program istog dana biće upriličen i „Kod Јablana“, odnosno u gradskom šatoru, kada je predviđen bogat kulturno – umjetnički program, zdravica gradonačelnika, te dodjela „Kočićeve nagrade“ ovogodišnjem dobitniku pjesniku Matiji Bećkoviću.

Od 13.00 časova predviđeno je i nadmetanje u narodnim vještima i sportovima, učešće padobranaca, te drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade "Јablan".

Pred sami početak ovogodišnjeg "Kočićevog zbora", u četvrtak, 22.. avgusta u Beogradu u Aleji velikana će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića i položeni vijenci na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

Namjera je da se i ove godine, baš kao i prethodne, organizuju što kvalitetnije aktivnosti, te da se na taj način oživi Kočićev lik i djelo.