latinica  ћирилица
07/08/2024 |  14:20 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Čordaš: Obnovljene kuće i gradnja parohijskog doma vraćaju Srbe u Stolac

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš rekao je da se srpsko stanovništvo polako vraća u Stolac, gdje je obnovljeno i izgrađeno sedam individualnih stambenih objekata i počela obnova parohijskog doma, saopšteno je iz Sekretarijata.
Davor Čordaš - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Davor ČordašFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Tokom posjete Udruženju Srba povratnika Stolac, Čordaš je primio zahvalnice za nesebično zalaganje i pomoć ovoj opštini u posljednjih 10 godina.

Čordaš, koji je u Stocu bio sa svojim pomoćnikom Gojkom Јotićem, napomenuo je da su dva objekta obnovljena u okviru Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa i pet u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda, ukupne vrijednosti veće od 250.000 KM.

On je istakao da su se trud i zalaganje prethodnih godina isplatili jer se život polako vraća u ovu opštinu.

- Dio stanovništva koje je otišlo tokom prethodnog rata iz Stoca vratio se na svoja ognjišta, a jedan od važnih faktora povratka je i obnova parohijskog doma, jer su upravo vjerske institucije i domovi važna mjesta na kojima se čuva tradicija i vjera, a istovremeno predstavljaju i mjesta okupljanja i druženja povratničke populacije - ocijenio je Čordaš.

On je dodao da je, zahvaljujući ulaganjima više institucija, ali i sporazumu o finansiranju koji je u ime Sekretarijata ranije potpisao, prošlog mjeseca počela obnova parohijskog doma u Stocu koji je godinama bio u ruševinama, za šta je Vlada Republike Srpske odobrila 50.000 KM, a da je nastavljena i obnova kuća povratnika.

Sekretarijat je u prethodnom periodu, Programom rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica i praćenja migracionih procesa i javnim pozivima koje raspisuje svake godine, pomagao kako ovu opštinu tako i sve ostale lokalne zajednice u kojima živi srpsko povratničko stanovništvo, a u kojima se ukazala potreba za projektima koji će doprinijeti ostanku ove populacije na prijeratnim ognjištima.

Ovaj program Sekretarijat kandiduje svake godine i finansira se iz budžeta Republike Srpske, a njime se realizuju brojni infrastrukturni projekti koji su od velikog značaja za srpske povratnike, ali i za sve lokalno stanovništvo, jer je riječ o projektima koji doprinose kvalitetnijem životu svih građana.

Srpskim povratnicima je od velike pomoći i njihov jedini predstavnik u Gradskom vijeću Stoca odbornik Nedeljko Đogo, koji je i potpredsjednik ovog vijeća.

Tokom posjete Stocu dogovorena je dalja saradnja i pomoć u skladu sa potrebama i prioritetima koje su iznijeli povratnici i u zavisnosti od sredstava kojima bude raspolagao Sekretarijat.