latinica  ћирилица
07/08/2024 |  15:08 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Savjet ministara o smjeni Galića

Ministar bezbjednost u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je u toku sjednica Savjeta ministara na kojoj se raspravlja o njegovom prijedlogu za smjenu zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića, koji je pobjegao u Hrvatsku, a osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.
Savjet ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Nešić je naglasio da očekuje da će njegov prijedlog biti prihvaćen.

Prijedlog za smjenu Galića dolazi nakon jednoglasne odluke Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Galić treba biti razriješen sa mjesta zamjenika direktora SIPA.

Galić je bio meta policijske akcije "Kings" u kojoj je trebalo da bude uhapšen jer je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Sud BiH zaprimio je juče zahtjev Tužilaštva BiH za raspisivanje potjernice za osumnjičenim Galićem.

Pripadnici SIPA su 9. jula lišili slobode pomoćnika komandira Јedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske i Bago Ivicu, zbog organizovanog kriminala, nedopuštenog prometa akciznih proizvoda, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, Zoran Galić nije nađen u mjestu stanovanja jer mu je neidentifikovana osoba dojavila da bi mogao biti uhapšen.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

Prema dostupnim informacijama, on je na bolovanju i nalazi se na liječenju u Hrvatskoj, o čemu je govorio njegov advokat.