latinica  ћирилица
07/08/2024 |  15:58 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Kresojević: Skupština grada da usvoji rezoluciju o istim cijenama u vrtićima

Gradski menadžer Bojan Kresojević pozvao je danas Skupštinu grada da usvoji rezoluciju o izjednačavanju cijena u privatnim i javnim vrtićima koju je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković.
Bojan Kresojević - Foto: RTRS
Bojan KresojevićFoto: RTRS

Kresojević je istakao da se u toj rezoluciji jasno osuđuju i postupci pojedinih privatnih vrtića koji sa svakim povećanjem subvencija podižu i cijene, što je, kako je naveo, zloupotreba budžeta.

Nakon što je predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković na današnjoj pres-konferenciji rekao da treba izjednačiti subvencije između državnih i privatnih vrtića, kao i da grad nije preduzeo nijednu ozbiljnu mjeru kako bi se pozabavio problemima sa kojima se suočavaju roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće i izdvajaju za to mnogo više nego oni u javnim vrtićima, Kresojević je naveo da su subvencije za privatne vrtiće od 60 KM uvedene 2022. godine.

On je na konferenciji za novinare rekao da je jedna od strateških politika koje je definisala gradska administracija sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, te da su povećane subencije uplaćene na račune roditelja početkom avgusta.

- U martu ove godine smo rekli da će subvencije biti povećane i bez podrške skupštinske većine i došao je 2. avgust kada je više od 2.550 roditelja na svojim računima moglo da vidi povećanu subvenciju od 100 KM. Dan ranije roditeljima su uručeni i vaučeri kao pokazatelj da ćemo u septembru isplatiti dodatno povećane subvencije od 150 KM - naveo je Kresojević.

On je dodao da su, nakon što su roditelji dobili povećane subvencije, iz Gradskog odbora SNSD-a rekli da treba izjednačiti subvencije u privatnim i javnim vrtićima, ali da, kako je naveo, njihov cilj nije rješavanje ovog problema.

- To je vidljivo kroz njihovo odbijanje da na Skupštini razmatraju rezoluciju koja se odnosi na izjednačavanje subvencija privatnih i javnih vrtića - tvrdi gradski menadžer.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković rekao je danas da u Banjaluci treba izjednačiti subvencije između državnih i privatnih vrtića i da je dugoročno rješenje izgradnja novih vrtića.

Ninković je rekao i da roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće moraju dobiti subvencije, odnosno izjednačiti se sa državnim vrtićima jer Gradska uprava nije obezbijedila nijedno novo mjesto u javnom vrtiću, te ocijenio da su posljednja obećanja iz Gradske uprave o vaučerima za roditelje djece u privatnim vrtićima bila politički marketing.