latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:02 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Subvencija grada za privatne vrtiće i dalje jedna od vodećih tema u Banjaluci (VIDEO)

Subvencija grada roditeljima za privatne vrtiće i dalje je jedna od gorućih tema u Banjaluci. Roditelji već duže vrijeme traže da se izjednače subvencije koje grad izdvaja za javne vrtiće sa subvencijama za privatne predškolske ustanove. Kažu da ne treba praviti razliku među djecom.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Obezbijediti mjesto u vrtiću osnovna je potreba svakog roditelja djeteta predškolskog uzrasta. I stručnjaci preporučuju da bi dijete trebalo da ide u vrtić sa napunjene tri godine.

Zbog obaveza zaposlenih roditelja ima i onih koji su prinuđeni da dijete već sa 11 mjeseci upišu u jaslice. Za mnoge roditelje veliki problem je cijena boravka. U privatnim vrtićima varira od 400 do 500 maraka i ozbiljan je udar na budžet porodice.

U Banjaluci je za mjesto u vrtiću trenutno prijavljeno oko 3.000 djece, a mjesta u javnim vrtićima ima za samo 400 mališana. Ovaj problem u zemljama regiona prevazišli su tako što lokalne zajednice izdvajaju jednaka sredstva i za javne i za privatne vrtiće.

Roditelji djece u privatnim vrtićima Banjaluke traže da na taj način bude riješen i njihov problem. Podršku imaju od predsjednika Skupštine grada Banjaluka Ljube Ninkovića.

- U Banjaluci treba izjednačiti subvencije između državnih i privatnih vrtića. Dugoročno rješenje je izgradnja novih vrtića. Roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće moraju dobiti subvencije, odnosno izjednačiti se sa državnim vrtićima jer Gradska uprava nije obezbijedila nijedno novo mjesto u javnom vrtiću - rekao je Ninković

Grad Banjaluka je boravak djece koja idu u privatne vrtiće doskora subvencionisao sa 60 maraka, u julu sa 100, a sada najavljuju da će subvencija od ovog mjeseca biti 150 maraka.

Predsjednik Skupštine grada podsjeća da povećanje u budžetu za ovu godinu nije planirano. Pita na koji način će biti isplaćene subvencije za posljednja dva mjeseca ove godine. Gradski menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević lopticu prebacuje na skupštinsku većinu, a rješenje vidi u usvajanju rezolucije.

- Pozivam da se usvoji rezolucija o izjednačavanju subvencija u kojoj se osuđuje i ne dozvoljava neopravdano povećanje cijena, da usvoji tu rezoluciju zajedno sa svojim klubom odbornika - izjavio je Kresojević

U gradskom SNSD-u, koji su većina u Gradskoj skupštini, kažu da nijedna rezolucija nije obavezujuća. Da su imali ozbiljne namjere, kažu, odbornicima bi bio dostavljen prijedlog odluke sa konkertnim mjerama podrške roditeljima.

- Moramo i ovom problemu pristupiti sistematski, da svu djecu smjestimo u vrtiće, čiji roditelji to žele, da li privatne ili državne, da imaju isti tretman i da grad plaća roditeljima i vlasnicima privatnih vrtića onoliko koliko plaća državnim. Ne smijemo razdvajati djecu - poručio je predsjednik GrO SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić. 

Roditelji predlažu da paket osnovnih usluga za sve predškolske ustanove bude isti. U petak u 16.00 časova u Banskom dvoru organizuju sastanak roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.