latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:26 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Mojsilović: Kfor dužan da zaštiti srpsko stanovništvo i nasljeđe

Vojska Srbije, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, Kfor vidi kao jedinog legitimnog bezbjednosnog aktera na Kosovu i Metohiji koji je dužan da postupa profesionalno i nepristrasno, te da zaštiti srpsko stanovništvo i nasljeđe na Kosovu i Metohiji, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović nakon sastanka u Beogradu sa komandantom Kfora Ozkanom Ulutašom.
Milan Mojsilović i Ozkan Ulutaš - Foto: SRNA
Milan Mojsilović i Ozkan UlutašFoto: SRNA

Imajući u vidu da je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna i osjetljiva sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti dosadašnju dobru saradnju i neposrednu komunikaciju na svim nivoima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na redovnom sastanku na visokom nivou razmatrani su bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji i saradnja Vojske Srbije i Kfora na zajedničkom zadatku stvaranja bezbjednog okruženja u Pokrajini.

Bilo je riječi i o aktivnostima koje Vojska Srbije i međunarodne snage u Pokrajini preduzimaju radi praćenja situacije na terenu, sprečavanja nastanka kriza i efikasnog odgovora u slučaju narušavanja bezbjednosti.