latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:33 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Vlada Srpske preuzima organizaciju Kočićevog zbora (VIDEO)

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da organizacija i sprovođenje Kočićevog zbora budu realizovani sa nivoa Republike, o čemu je obaviješten i grad Banjaluka, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić. 
Željka Stojičić - Foto: RTRS
Željka StojičićFoto: RTRS

Stojičićeva je istakla da ovaj događaj zaslužuje potpunu usaglašenost oko svih važnih pitanja.

- Kočićev zbor je manifestacija od velikog značaja jer okuplja grad Banjaluku, Republiku i mnoge ljude iz okruženja koji se rado vraćaju u ove krajeve. Ovim zaključkom, zadatak za organizaciju i realizaciju manifestacije prebačen je na Vladu Srpske i resorno ministarstvo. Mi smo taj zadatak shvatili ozbiljno i već sutra će ići informacija prema Vladi i biće usvojen i prijedlog Organizacionog odbora - poručila je Stojičićeva.

Stojičićeva je napomenula da su članovi Organizacionog odbora predstavnici kulture, turizma, Ministarstva prosvjete i kulture, te ustanova kulture i grada Banjaluka.

- Nadam se da će sve što se ubuduće bude radilo biti u službi same manifestacije jer to zaslužuje jedan od najvećih srpskih književnika i pjesnika Petar Kočić - poručila je Stojičićeva.

Ona je navela da "nije upoznata o odnosima mjesne zajednice Stričići i Gradske uprave".

- Potrebno je zajedno prevazići nesporazum. Iz resornog ministarstva saopštena je i izjava u vezi sa promjenom organizatora manifestacije. Vjerujem da će grad delegirati osobe u ime onih odjeljenja koja su neophodna da bi ova manifestacija bila održana. Učinićemo sve da se ispoštuje zaključak Vlade i da organizacija "Kočićevog zbora" bude sprovedena u skladu sa istim - rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, manifestaciju je nemoguće organizovati bez ustanova kulture koje su od republičkog značaja.

- Zato više učešća ima Republika nego grad Banjaluka. Ništa ne bi trebalo mijenjati i kada je riječ o lokaciji održavanja manifestacije - rekla je Stojičićeva.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke Mirna Savić Banjac izjavila je da su preko društvenih mreža saznali da je Vlada Srpske donijela zaključak kojim se daje saglasnost da se stavi van snage odluka da grad Banjaluka organizuje "Kočićev zbor".

- Organizacija Zbora uveliko je u toku i sve planirane aktivnosti biće realizovane - rekla je Savić Banjac.

Kočićev zbor trebalo bi da bude održan od 23. do 25. avgusta.