latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:49 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Pale: Obilježeno 26 godina od svirepog ubistva Srđana Kneževića (VIDEO)

U Palama je obilježeno 26 godina od svirepog i još nerazjašnjenog ubistva legendarnog komandanta elitne jedinice Vojske Republike Srpske "Beli vukovi" Srđana Kneževića.
Pale: Skulptura Srđana Kneževića - Foto: SRNA
Pale: Skulptura Srđana KneževićaFoto: SRNA

Knežević je iz zasjede ubijen na današnji dan 1998. godine, ispred zgrade u Palama u kojoj je živio, naočigled djece i supruge.

Porodica je više od četvrt vijeka bez odgovora ko su nalogodavci i izvršioci ubistva.

Neustrašivi komandant "Belih vukova" sa svojom jedinicom ušao je u legendu, zajedno sa najvećim srpskim junacima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata. A onda je, nakon završetka rata, na današnji dan 1998. godine podmuklo, s leđa ubijen ispred svog stana u Palama. Članovi porodice nezadovoljni radom pravosuđa, nisu se ni danas oglašavali, niti će, kako kažu, dok se ubistvo ne rasvijetli. Srđanovi saborci apeluju na pravosuđe da ponovo pokrene postupak.

- To je bilo jedno sramno ubistvo. Da li je bilo naručeno, da li je bilo iz nekih ljubomornih pobuda, da li je bilo političko ubistvo - mi do današnjeg dana nikakvu informaciju nismo dobili. To je za naše pravosuđe i pravni sistem loša poruka - kaže Јanko Šešlija, predsjednik Udruženja "Beli vukovi".

Povodom 26. godišnjice ubistva "Belog vuka", na spomenik podignut u njegovu čast položeni su vijenci. Knežević je, prema mnogima, čovjek koji je najviše zadužio opštinu Pale u proteklom ratu. Zato se apelu "Belih vukova" pridružuju i gradske vlasti Istočnog Sarajeva.

- Iako je mnogo vremena prošlo, želimo da nadležni organi, prije svega MUP Republike Srpske, ali i Tužilaštvo, kroz svoje istražne timove pokušaju da dođu do novih dokaza i revidiraju ovaj slučaj. Apelujemo da ni po koju cijenu ovaj slučaj ne drže u ladicama - istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Srđan Knežević i njegovi "Beli vukovi" bili su sinonim za slobodu, dobrim dijelom zaslužni za odbranu Republike Srpske. Knežević je u vrijeme ubistva obavljao funkciju zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.