latinica  ћирилица
07/08/2024 |  18:01 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Nešić: Inicijativa o smjeni Galića upućena na usaglašavanje

Savjet ministara na sjednici, koja je u toku, nije se izjasnio o inicijativi ministra bezbjednosti Nenada Nešića za razrješenje zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Zorana Galića i ona je upućena na usaglašavanje.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je Srni rekao da je inicijativa upućena na usaglašavanje zbog činjenice da "Bošnjaci zatežu".

Galić, koji je pobjegao u Hrvatsku, osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Prijedlog za smjenu Galića uslijedio je nakon jednoglasne odluke Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da treba da bude razriješen sa mjesta zamjenika direktora Sipe.

Galić je bio meta policijske akcije "Kings" u kojoj je trebao biti uhapšen jer je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Pripadnici Sipe uhapsili su 9. jula pomoćnika komandira Јedinice Granične policije Trebinje Blagoja Milovića i državljanina Hrvatske Ivicu Bagu zbog organizovanog kriminala, nedozvoljenog rometa akciznih proizvoda, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Iz Tužilaštva BiH je navedeno da Galić nije nađen u mjestu stanovanja jer mu je neidentifikovana osoba dojavila da bi mogao biti uhapšen. Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula poslije podne ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

Prema dostupnim informacijama, on je na bolovanju i nalazi se na liječenju u Hrvatskoj, o čemu je govorio njegov advokat.

U Sudu BiH Srni je rečeno da će ovaj sud u zakonskom roku donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i raspisivanje potjernice za Galićem, koji je zaprimljen juče.