latinica  ћирилица
07/08/2024 |  18:30 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Milanović: U današnjoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta za ustaštvo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je da u današnjoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta za ustaške pozdrave, obilježja i pjesme koje nedvosmisleno slave režim Nezavisne Države Hrvatske, a koji se se čuli prije i tokom koncerta u Imotskom, te naglasio da to ne smije proći bez reagovanja državnih institucija.
Zoran Milanović (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Zoran Milanović (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

On je naglasio da je žalosno što pojedinci i grupe promovišu one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se treba sramiti.

- Takozvana NDH nema veze sa modernom i suverenom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti - naveo je Milanović, na svom Fejsbuku.

Marko Perković Tompson, kontroverzni hrvatski pjevač poznat po srbofobiji, održao je koncert u Imotskom pred 20.000 ljudi, a publika se prije toga "zagrijavala" ustaškim pjesmama, pokličima i obilježjima.

Uoči koncerta Tompsona u Imotskom vijorile su se zastave HOS, gorjele su baklje, dominirao je ustaški poklič "Za dom spremni!", a iz jednog kafića čula se i ustaška budnica "Evo zore, evo dana", pjesma poznata i kao "Јure i Boban", koju su mnogi od okupljenih na trgu zapjevali.

U ponedjeljak, 5. avgusta, u Kninu se na 29 godina od zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja", koju Hrvatska obilježava kao "dan pobjede", iz kafića orila pjesma "Evo zore, evo dana", hrvatska ustaška vojna pjesma koja veliča ustaške osuđene ratne zločince, logore tokom NDH i srbofobiju.