latinica  ћирилица
07/08/2024 |  19:24 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Ambulante porodične medicine pune pacijenata sa respiratornim infekcijama (VIDEO)

Ambulante porodične medicine prepune su pacijenata sa respiratornim infekcijama.
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Najviše je onih koji imaju blaže simptome kovida 19. Trenutno je najdominantniji oblik virusa flirt. Oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija, koja navodi da neće uskoro doći do jenjavanja infekcije kovida 19.

Potvrdili su i da je više od 40 sportista na Olimpijskim igrama u Parizu bilo pozitivno na virus korona.

Osnovne odlike novog soja kovida 19 su blagi simptomi i lakša klinička slika. Specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Banjaluka Vesna Lučić Samardžija kaže da virus korona možda trenutno ne nosi oznaku globalne zdravstvene prijetnje, ali je nešto uz šta ćemo morati živjeti.

- Ovo je virus koji izaziva prehladu. Svaka prehlada može imati komplikacije, može imati teže kliničke slike. To je jedan mali procenat oboljelih, ali kada vi imate veliki broj onih koji su oboljeli, onda taj broj i sa komplikacijama u tom udjelu raste - kaže Lučićeva.

Ljekari ipak navode da, iako je pojava respiratornih tegoba u ovo doba godine neuobičajena, kliničke slike zaraženih trenutno nisu teške.

- Uglavnom je to lakša klinička slika, zaista nismo imali slučajeve nekih ozbiljnijih slučajeva kao što su teške upale pluća ili slično, kao što smo imali kada se dešavalo u periodu kovida - kaže specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina Zoran Vasilić.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, broj testiranih i zaraženih u Srpskoj od aprila je bio zanemariv, ali posljednji izvještaj o epidemiološkoj situaciji pokazuje rast oba broja.

- Za proteklih sedam dana u UKC Republike Srpske, te bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini i Institututu za javno zdravstvo izvršeno je testiranje 43 laboratorijska uzorka i virus korona potvrđen je kod 17 osoba - rekla je portparolka Instituta Milka Mrđa.

Trenutno je u Srpskoj hospitalizovano 11 osoba. U Univerzitetskom kliničkom centru testiraju se svi za koje postoji sumnja u zaraženost.

- Imamo i prostor, a i kadar da odgovorimo ako bi bio veći broj pacijenata, odnosno u slučaju nove pandemije - naveo je direktor UKC-a Vlado Đajić.

Zdravstvena agencija UN upozorava da bi uskoro mogli da se susretnemo sa težim varijantama virusa korona.

- Kovid 19 je još sa nama. Virus kruži u svim zemljama. Podaci iz našeg sistema nadzora zasnovanog na ispitivanjima u 84 zemlje pokazuju da procenat pozitivnih testova na SARS-KoV-2 raste tokom nekoliko nedjelja. Sve u svemu, pozitivnost testova je iznad 10 procenata, ali to varira po regionu. U Evropi je procenat pozitivnosti iznad 20 odsto - navodi Marija van Kerhov iz SZO.

Ljekari navode da je cirkulacija virusa u populaciji prirodna pojava, kao i njihovo prilagođavanje uslovima i mutacije. Јesen će vjerovatno dovesti do dodatnog povećanja broja zaraženih, jer se češće boravi u zatvorenom prostoru i većim grupama ljudi.