latinica  ћирилица
07/08/2024 |  21:05 | Autor: SRNA

Vučić: Hrvatska strana nikada neće reagovati na zločin na Petrovačkoj cesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da hrvatska strana nikada neće reagovati na zločin bombardovanja srpskih civila na Petrovačkoj cesti tokom zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja" i naglasio da je zato važno da Srbi ne zaborave.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr)

- I ništa se neće promijeniti. Zato je važno da mi to ne zaboravljamo, da radimo posao sa svoje strane, poštujući tuđe, ali i svoje žrtve, sećajući se brojnih zločina koji su počinjeni protiv našeg naroda - rekao je Vučić, povodom obilježavanja 29 godina od bombardovanja srpske izbjegličke kolone u Pogromu "Oluja" na Petrovačkoj cesti, kada je hrvatska avijacija ubila najmanje 12 ljudi, među kojima i četvoro djece.

On je izjavio novinarima da srpska suza neće imati roditelja, osim u Srbiji, te da ne treba očekivati da će je imati u Evropi i na nekom drugom mjestu.

- Mi svoj posao pokazujemo poštovanjem prema žrtvama, guramo zemlju napred i idemo napred - rekao je Vučić, koji je u Vrbasu obišao završne radove na željezničkoj stanici Vrbas Nova, na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice.

Govoreći o mirnom protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici protiv najave otvaranja mosta na Ibru, koji dijeli srpski od albanskog dijela ovog grada, Vučić je naveo da Prištinu ne interesuje dijalog i da koristi priliku da prije američkih izbora uvuče Srbiju u sukobe sa NATO.

- Ne sumnjajte da im je to cilj jer posle decembra je pitanje kako će moći da reaguju i koliko će moći da provociraju. Trka je sa vremenom za sve u svetu. Oni vide da stvari idu u lošem smeru između Izraela i Irana. To dodatno menja stvari, jasno je da će to drastično ubrzati procese - naveo je Vučić.

On je dodao da istovremeno situacija u Ukrajini sa dubokim upadom ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije dodatno komplikuje situaciju, zaoštrava je i ubrzava sve ono što će se događati.

- Vidjeli ste vrlo oštro, jasno i nedvosmisleno upozorenje Ričarda Grenela, koji će svakako biti jedan od vrlo bliskih saradnika mogućem budućem predsedniku Trampu, ali i da se to ne dogodi, nisam siguran da i današnja, a i eventualna ili potencijalna buduća demokratska vlada u Sjedinjenim Državama želi da trpi i toleriše dugoročno ovako ponašanje - istakao je Vučić.

On je rekao da će Srbija primiti u radni odnos znatan broj Srba sa Kosmeta po zdravstvenim, prosvjetnim ustanovama da bi im dodatno finansijski pomogla.

- I ono što sam uvijek govorio, to je da pogroma neće biti, a da je teško stanje, znam, to me boli, brine i muči svakoga dana, ali moramo da vodimo pametnu, ozbiljnu, odgovornu i mudru politiku - napomenuo je Vučić.

Kada je riječ o temi litijuma i skupovima protivnika eksploatacije te rude, Vučić je istakao da neće biti bilo kakvog kopanja još dvije godine, te ocijenio da je glavni cilj tih skupova da ga sruše sa vlasti, a da je drugi razlog podrška pojedinim zemljama koje ne žele da se Srbija ubrzano razvija.