latinica  ћирилица
08/08/2024 |  07:05 ⇒ 08:05 | Autor: RTS

Trinaesti dan OI u Parizu - košarkaši Srbije protiv "drim tima" u polufinalu

Trinaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu košarkaši Srbije igraju od 21.00 sat polufinale olimpijskog turnira protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Muški i ženski kajakaški četverac veslaće u polufinalu. Rvač Mate Nemeš, predstavnik Srbije u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom, pokušaće kroz repersaž da stigne do bronze.
Nikola Јokić (Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI) -
Nikola Јokić (Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI)

Košarkaši Srbije igraju večeras od 21.00 sat protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu olimpijskog turnira.

Biće to drugi susret "orlova" sa američkim NBA zvijezdama u Parizu, pošto su bili zajedno u grupi C i pre 11 dana u prvom kolu grupne faze takmičenja odigrali utakmicu u kojoj su Amerikanci ubjedljivo pobijedili - 110:84.

Ništa bolje nisu prošli ni Јužni Sudan i Portoriko u grupi C, a ni Brazil u četvrtfinalu prije dva dana. Sve su ih nepobijedivi Amerikanci rutinski pregazili sa 17, 21, pa i celih 35 poena razlike, a samo protiv Јužnog Sudana nisu ubacili preko 100 poena.

Nakon poraza od "drim tima" izabranici Svetislava Pešića zabilježili su dva trijumfa - nad Portorikom i Јužnim Sudanom, što je bilo dovoljno za drugo mjesto u grupi C, koje je vodilo na Australijance u četvrtfinalu. U izuzetno uzbudljivoj i neobičnoj utakmici, "orlovi" su nadoknadili 24 poena zaostatka i u produžetku stigli do pobjede vrijedne plasmana u polufinale.

Neuporedivo teži zadatak, bez ikakvog prostora za mlak početak i prazan hod u igri, biće večeras u "Bersiju" pred osvajačima srebra u Rio de Žaneiru 2016, koji su, otkako je Srbija samostalna država, Amerikance pobijedili samo na Svejtskom prvenstvu 2019. u neočekivanim okolnostima - borbi za plasman od petog do osmog mejsta.

Košarkaši, polufinale:

Četvrtak:
Francuska - Njemačka 17.30
SAD - Srbija 21.00

Kajakaši traže put do finala, Nemeš u repersažu

Rvač Mate Nemeš, predstavnik Srbije u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom, poražen je u srijedu u osmini finala olimpijskog turnira, ali će se danas od 11.00 časova boriti u repersažu protiv Amantura Ismailova iz Kirgistana. Ta borba je prva po rasporedu na strunjači A. Ako savlada Kirgistanca, Nemeša će od bronzane medalje dijeliti još samo jedan trijumf, a posljednja prepreka biće mu Hasrat Јafarov iz Azerbejdžana.

Ženski kajakaški četverac (Bajuk, Dostanić, Novaković, Stanojev) završio je u utorak kvalifikacionu trku na petom (posljednjem) mjestu, ali će danas od 11.40 imati novu priliku da se u polufinalu domogne finala. Takmičiće se protiv konkurenata iz Australije, Norveške i Kanade, a plasman u finale obezbediće dve najbrže posade.

Već u 11.50 na vodu će i muški kajakaški četverac (DŽombeta, Novaković, Dragosavljević, Torubarov). Oni su u utorak kvalifikacionu trku završili na prvom mjestu i danas će veslati u polufinalu. Nadmetaće se sa posadama iz Ukrajine, Australije, Španije i Kanade, a da bi izborili plasman u finale potrebno je da budu brži makar od jedne.