latinica  ћирилица
08/08/2024 |  07:27 ⇒ 09:15 | Autor: TANЈUG

Koncerti Tejlor Svift u Beču otkazani zbog planiranog napada na stadion; Nehamer: Spriječena tragedija

Tri koncerta Tejlor Svift u Beču, od kojih je prvi trebalo da bude danas, otkazana su nakon što je vlada potvrdila da je planiran napad na stadion, saopštio je organizator.
Stadion Ernst Hapel u Beču (Foto. EPA/GEORG HOCHMUTH) -
Stadion Ernst Hapel u Beču (Foto. EPA/GEORG HOCHMUTH)

- Sa potvrdom vladinih zvaničnika o planiranom terorističkom napadu na stadion Ernst Hapel, nemamo drugog izbora osim da otkažemo tri zakazana nastupa radi opšte bezbjednosti - naveo je Barakuda mjuzik u jučerašnjoj objavi na Instagramu, dodajući da će sve karte biti automatski refundirane, prenio je Rojters.

Austrijska policija uhapsila je ranije u srijedu dvije osobe osumnjičene za planiranje napada na koncerte, rekao je Franc Ruf, generalni direktor javne bezbjednosti na konferenciji za novinare.

Glavni osumnjičeni (19) uhapšen je u Ternicu, južno od Beča, a druga osoba u prestonici Austrije, prenio je AP.

Franc Ruf, direktor javne bezbjednosti u ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, rekao je da su vlasti svjesne "pripremnih radnji" za mogući napad, kao i da se 19-godišnji osumnjičeni "fokusirao na koncerte Tejlor Svift u Beču", javila je agencija APA.

Ruf je rekao da je 19-godišnjak položio zakletvu na vjernost terorističkoj grupi Islamska država. Smatra se da se austrijski državljanin radikalizovao na internetu.

Bezbjednosna situacija u vezi sa planiranim napadom na koncertima Tejlor Svift u Beču bila je veoma ozbiljna i izbjegnuta je tragedija, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer nakon što su tri koncerta Tejlor Svift otkazana pošto je vlada potvrdila da je planiran napad na stadion.

Nehamer je na mreži X napisao da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji austrijske policije sa stranim službama prijetnja bila rano identifikovana i da je spriječena tragedija.

Svift je imala zakazane koncerte na bečkom stadionu Ernst Hapel u četvrtak, petak i subotu u okviru turneje Eras.