latinica  ћирилица
08/08/2024 |  08:09 ⇒ 08:09 | Autor: TANЈUG

Miler: Vjerujemo da je Priština dovela u opasnost podršku SAD (VIDEO)

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je povodom zatvaranja objekata Pošte Srbije na sheveru Kosova i Metohije, da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine i pozvao vladu privremenih institucija da se vrati konstruktivnom angažmanu sa međunarodnim partnerima.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Metju Miler je, na pitanje koliko "crvenih linija" na sjeveru KiM premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može nastaviti da prelazi bez ikakvih posljedica, rekao da neće da spekuliše o budućim akcijama, ali je istakao zabrinutost SAD zbog nekoordinisanih odluka Prištine.

- Vjerujemo da su doveli u opasnost mogućnosti koje smo pomogli tzv. Kosovu da stvori - rekao je portparol Stej departmenta.

Dodao je da SAD ohrabruje vladu privremenih prištinskih institucija "da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, EU, NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima".

Miler je rekao da je ta poruka jasno prenijeta vladi privremenih institucija samouprave u Prištini.

Takozvana kosovska policija uhapsila je 3. avgusta petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina, a samo dva dana kasnije upala je u devet objekata Pošte Srbije na sjeveru KiM i zatvorila ih.

Priština je najavila i jednostrano otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se Srbi protive ističući da to ugrožava njihovu bezbjednost.

Privremene institucije u Prištini su ovim protivpravnim potezima dodatno otežale položaj Srba na KiM, nakon što su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.