latinica  ћирилица
08/08/2024 |  10:48 | Autor: SRNA

U okviru "Zvorničkog ljeta" nastupili guslari iz Srpske i Srbije

U okviru "Zvorničkog ljeta" u ovom gradu je održano guslarsko veče na kojem su nastupili guslari iz Republike Srpske i Srbije.
Zvorničko ljeto - Foto: SRNA
Zvorničko ljetoFoto: SRNA

Predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Boško Golijanin izrazio je zadovoljstvo što je postala tradicija da guslari nastupaju u okviru manifestacije "Zvorničko ljeto".

- Osnovni motiv je da se ljudi okupe oko gusala koje su čuvari naše tradicije. Njegujući tradiciju i kulturu čuvamo svoju prošlost - rekao je sinoć Golijanin novinarima.

On je istakao da su gusle sačuvale srpsku istoriju, kulturu, te na izvjestan način predstavljaju branu reviziji istorije jer pamte i ne daju da budu zaboravljene ličnosti i događaji značajni za srpsku istoriju.

Prema njegovim riječima, gusle su potekle iz porodice, zadržale su u sebi primjere čojstva i junaštva, a epske pjesme su najveća kulturna riznica kod Srba, dok su guslari čuvari svih tih vrijednosti.

Među guslarima je bila i dvadesetjednogodišnja Violeta Krajišnik iz Јanje, koja pjeva uz gusle desetak godina zahvaljujući porodičnoj tradiciji.

- Ljubav prema ovom instrumentu naslijedila sam od svog djeda, njega je naslijedio moj ujak, a sada sam ja nastavila tradiciju - rekla je Krajišnikova i dodala da je željela da nauči, jer su gusle svjedoci srpske istorije.

Ona je naglasila da je značaj gusala veliki za cijeli srpski narod i tradiciju, čiji su najvažniji čuvari upravo mladi.