latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:01 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Nešić: Galić nije razriješen dužnosti jer su bošnjački ministri tražili smjenu umjesto razrješenja

Direktor SIPA-e Zoran Galić juče nije razriješen dužnosti jer su bošnjački ministri tražili usaglašavanje i smjenu umjesto razrješenja, navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Lično nemam ništa ni protiv smjene, ali prema Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, Nezavisni odbor predlaže Savjetu ministara smjenu direktora i zamjenika direktora policijskig agencija na nivou BiH. S obzirom na to da za mjesec dana nismo dobili takav formalni prijedlog, Ministarstvo bezbjednosti BiH predložilo je da se problem riješi tako što će Galića biti razriješen dužnosti na lični zahtjev, na osnovu Zakona o SIPA i Zakona o policijskim službenicima BiH, a imajući u vidu činjenicu da je podnio zahtjev za penzionisanje - objasnio je ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

On podsjeća da se na čelu Nezavisnog odbora nalazi bošnjački kadar i da mu nije jasno zašto Nezavisni odbor do sada nije ništa uradio po ovom pitanju, odnosno zašto nije dostavio prijedlog za smjenu.

- Vrtili smo se u začaranom krugu, čekajući Nezavisni odbor, i kada smo ponudili rješenje – nisu ga prihvatili bošnjački ministri. Nenad Nešić nije pisao zakone, oni su takvi kakvi su. Zakon o SIPA-a propisuje da se direktor i zamjenik direktora mogu razriješiti dužnosti iz pet razloga: na lični zahtjev; ako je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti; ako je osuđen za krivično djelo, sem za krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja; ako je aktivan član političke partije; ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost - podsjetio je Nešić.

Dodaje da je prijedlog za smjenu u rukama je Nezavisnog odbora.

- Oni su ti koji trebaju inicirati i disciplinski postupak i smjenu, a iz nekog razloga to nisu uradili. Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je tražio od Nezavisnog odbora izjašnjenje i to izjašnjenje je stiglo prije dva dana, ali u njemu nije formalno predložena smjena. Zato je jedino bilo moguće Galića razriješiti na lični zahtjev. Svaka drugačija odluka, ma koliko apsurdno bilo, lako bi bila oborena u upravnom postupku - ističe Nešić.

Savjet ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici jutros nije imalo kvorum za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića na lični zahtjev, saopšteno je iz Savjeta ministara.