latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:30 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Vidović: Isplaćeni svi doprinosi prosvjetnim radnicima; Greška bila u samo jednoj školi (VIDEO)

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je za RTRS da nisu tačne tvrdnje Sindikata obrazovanja da nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvenu zaštitu, te dodala da je došlo do greške u samo jednoj školi u Modriči i da su sva sredstva uplaćena.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- To je vijest koja apsolutno nije tačna. Nije potkrijepljena nikakvim činjenicama. Ministarstvo finansija Srpske je doznačilo Ministarstvu prosvjete i kulture kompletne plate za škole u bruto iznosu. Znači, od kada sam u Ministarstvu finansija, nikom nije isplaćena plata u neto, već u bruto iznosu - navela je Vidovićeva.

Istakala je da, prema tome, nikakvog opravdanja nema da radnici u prosvjeti nemaju zdravstveno osiguranje.

- Tu moram reći da se greška desila u Ministarstvu prosvjete, jer oni unose plate za škole, pošto su oni odvojeni od ostalih budžetskih korisnika. I mi smo primjetili da je drugi dan banka vratila 70.000 KM, pa smo ponovo to uputili Ministarstvu prosvjete. I onda su oni, tragajući, našli da jedna škola iz Modriče nije dobro obračunata, to jeste, unesena su sredstva, ali nisu unijeti brojevi žiro-računa. A to je račun poreza i doprinosa - pojasnila je Vidovićeva.

Istakla je da je to jedna greška koja je nastala.

- I zaista je nekorektno i od sindikata i od medija, koji to pišu da prosvjetni radnici nemaju osiguranje. Moglo se desiti jednostavno da ta škola nema zdravstveno osiguranje samo tih nekoliko dana, ali mi smo uputili sredstva bruto za sve plate - navela je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da se sredsva za put nikad ne isplaćuju pojedinačno, nego generalno.

Rekla je da sva davanja stanovništvu apsolutno idu uredno i nikada se ne kasni ni jedan dan.

Srpska ima stabilan rejting

- Takođe ni jedan dan ne kasnimo oko otplate naših obaveza. Imamo informaciju da je evropska agencija koja radi rejting, dala isti rejting kao prošle godine - navela je Vidovićeva.

Istakla je da Srpska čak ima mnogo bolje parametre.

- Ali s obzirom da su nam uvedene sankcije, nisu u mogućnosti da nam stave bolji rejting. Rejting je stabilan - navela je Vidovićeva.

Rekla je da je stabilno i funcionisanje Srpske.

- Mislim da svi ovi koji govore o bankrotu, ne mogu da vjerujem da ne shvataju šta to znači kad se kaže na javnim medijima i kako narod o tome razmišlja. Ponavljam, to je jedna propaganda, koja želi da unese nemire, neke ulične proteste. Zamislitie da kasnimo sa platom tri do četiri dana, što nije nenormalno. Mislim da bi odmah bio poziv da se izađe na ulice. Ali trudimo se da sve uradimo na vrijeme i tako će biti i dalje -  zaključila je Vidovićeva.