latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:34 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Marčeta: Drvar vijekovna srpska zemlja, podijeljena na kantone zbog resursa

Drvar je jedina opština na svijetu podijeljena na dva entiteta i dva kantona, a ova podjela od Bošnjaka i Hrvata je s ciljem otimanja prirodnih resursa iz ove srpske lokalne zajednice, rekao je predsjednik Udruženja protjeranih Drvarčana "Održiv povratak" Mile Marčeta.
Mile Marčeta - Foto: RTRS
Mile MarčetaFoto: RTRS

On ističe da je Dejtonskim sporazumom Drvar podijeljen na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a u okviru nje na kantone Unsko-sanski i Livanjski, što je jedinstven slučaj u svijetu.

- Bošnjaci i Hrvati su Drvar podijelili na na dva kantona zbog otimanja prirodnih bogatstava, prvenstveno šume - istakao je Marčeta.

On kaže da je tužno što se Drvar koji je bio grad heroj nalazi u katastrofalnom stanju jer je sva prijeratna industrija potpuno uništena.

- Hrvatska vojno-policijska akcija Oluja iz 1995. godine je imala za cilj nestanak Srba iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca. Mi moramo biti oprezni i prenositi na svoja pokoljenja istinu - rekao je Marčeta.

On je istakao da se u Drvaru proslave "oslobođenja" ovog srpskog grada neće dogoditi, koliko god to Hrvati željeli.

- Drvar je bio i ostao srpski grad. Mi ćemo tome suprotstaviti sav srpski narod u Krajini, a i šire, jer ovo je bila i ostala naša vjekovna srpska zemlja - poručio je Marčeta.