latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:52 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Vidović za RTRS: Srpska redovno isplaćuje obaveze iz budžeta; Do bankrota neće doći (VIDEO)

Republika Srpska redovno isplaćuje obaveze iz budžeta, izjavila je za RTRS ministarka finansija Srpske Zora Vidović.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Vidovićeva je istakla da je na kraju prošle godine javni dug bio 34 odsto od bruto domaćeg proizvoda, a u ovoj godini je trenutno 32 odsto.

- Mi smo od januara pa do sada vratili negdje više nego što smo se zadužili, preko 380 miliona KM. Znači, u suštini, dug se smanjuje. Mi nemamo nikakvih problema što se tiče duga. Moje lično mišljenje je da bismo se mogli još više zadužiti, da uradimo neke značajnije investicije. Nažalost, imamo blokade po evropskim berzama tako da nismo u prilici da to uradimo, ali ja vjerujem da će brzo doći vrijeme da će se i to riješiti - rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je ocijenila da je to veliki pritisak na privredu Srpske.

- Prije svega ove firme koje su sada zatvorene, gdje su im pogašeni računi, tu je 800 radnika i to nije nimalo mali prihod za Srpsku. Ti ljudi i njihove porodice su ostali bez primanja. Svi ti pritisci su usmjereni da se stanje u Srpskoj pogorša, to jest da dođemo na takvo stanje da budžet više ne može funkcionisati, i naravno slabi se privredna moć Srpske, a time se slabi i rast BDP-a - upozorila je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da je "to sve koordinisano i da se sve radi zajednički od stranaca, prije svega Ambasade SAD koja se tu najviše ističe, do nekih krugova u Sarajevu, pa nažalost i do nekih krugova u Srpskoj koji bi željeli da Srpska, kako oni kažu, bankrotira".

- Već tri godine predviđaju taj bankrot, ali do njega neće doći do bankrota. Sve to pravi probleme, ali i mi se zato moramo više truditi i više raditi da bi popravljali te probleme i mi to i radimo. Imamo mi i nekih drugih izvora, nisu to samo evropske berze - rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je precizirala da je "rast BDP-a takođe vrlo solidan".

- Rast BDP-a je 2,9 odsto u prvom tromjesečju koje je najlošije, tako da u ovoj godini očekujemo i veći rast nego onaj koji smo predvidjeli kad smo donosili budžet - zaključila je Vidovićeva.