latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:06 ⇒ 12:12 | Autor: TANЈUG

Osumnjičeni za planiranje napada na koncertu Tejlor Svift porijeklom iz S. Makedonije

Mladić, star 19 godina, koji je osumnjičen da je planirao teroristički napad na koncertu američke pjevačice Tejlor Svift u Austriji, porijeklom je iz Sjeverne Makedonije, saopštili su danas austrijski zvaničnici.
Policija ispred stadiona "Ernst Hapel" (Foto: EPA-EFE/MAX SLOVENCIK) -
Policija ispred stadiona "Ernst Hapel" (Foto: EPA-EFE/MAX SLOVENCIK)

On je uoči koncerta sproveo "konkretne pripremne akcije", a hemikalije i "tehničke naprave" pronađene su tokom pretresa kuće osumnjičenog, koji je na internetu objavio zakletvu na vjernost trenutnom lideru Islamske države, prije nekoliko nedjelja, prenio je Skaj njuz riječi austrijskih zvaničnika.

Generalni direktor Službe za javnu bezbjednost Frank Ruf rekao je austrijski javni servis ORF da je osumnjičeni sarađivao sa 17-godišnjim Austrijancem.

Svift je trebalo da pjeva na bečkom stadionu "Ernst Hapel" danas, sutra i u subotu. Koncerti su bili rasprodati i očekivala se posjeta oko 170.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Međutim, organizator Barakuda mjuzik je na Instagramu u srijedu saopštio da "nema drugog izbora nego da otkaže koncerte iz bezbjednosnih razloga, nakon potvrde da je planiran teroristički napad.