latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:31 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Služen parastos kod spomen-kompleksa u Bok Јankovcu; Cvijanović: Sjećamo se onih koji su nam omogućili slobodu (FOTO/VIDEO)

U gradiškom naselju Bok Јankovac kod spomen-kompleksa danas je služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 32 godine od odbrane Gradiške od agresije jedinica Hrvatske vojske u kojoj je poginulo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a 22 su ranjena.
Obilježavanje Gradiška 1 - Foto: RTRS
Obilježavanje Gradiška 1Foto: RTRS

Vijence kod ovog spomen-kompleksa položila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- Šta god radili i gradili bilo gdje u Republici Srpskoj, kada god se radovali, proslavljali uspjehe i presjecali vrpce na novim školama, vrtićima, mostovima i putevima, uvijek smo dužni da se sjetimo onih koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi - poručila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da se prije tačno 32 godine na mjestu na kojem su danas vodila odsudna bitka za odbranu Gradiške.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Hrvatska vojska je u ranim jutarnjim časovima prešla Savu i izvršila iznenadan i žestok napad na položaje naše vojske. Na njihovo iznenađenje, otpor hrabrih branilaca Gradiške bio je još žešći i odlučniji. Za naše borce, predaja i povlačenje ni u jednom trenutku nisu bile opcija, jer su iza njih bile njihove porodice, prijatelji, komšije, kuće i ognjišta - podsjetila je Cvijanović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je danas da su hrabri borci Vojske Republike Srpske /VRS/ prije 32 godine u naselju Bok Јankovac zaustavili agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Republiku Srpsku i istakao da je obaveza pokloniti se njihovoj hrabrosti.

- Naša je obaveza da se poklonimo njihovoj hrabrosti i odlučnosti u odbrani Gradiške i Republike Srpske - rekao je Adžić, nakon obilježavanja 32 godine od odbrane Gradiške od agresije jedinica Hrvatske vojske.

On je rekao da su srpski borci ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, da bi danas postojala Srpska, kao garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

U snažnom okršaju, istakla je ona, agresor je potučen i uz velike gubitke potjeran nazad preko Save.

Vijence su položili i članovi porodica poginulih, kao i delegacija grada Gradiška.

Foto: RTRS

Ruže su položili predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, predstavnici Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata.

Ruže su položili i predstavnici Lake pješadijske brigade Gradiška i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ Oružanih snaga BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović vijenac je položila i na spomen-ploču žrtvama ustaškog terora u selu Bok Јankovac, kao i delegacija grada Gradiška.

Pripadnici jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" su u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine prešli rijeku Savu i napali srpske odbrambene položaje. Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen.