latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:44 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Služen parastos ubijenim Srbima iz Јežestice (VIDEO)

U selu Јežestica kod Bratunca, obilježene su 32 godine od stradanja Srba iz ovog mjesta.
Služen parastos ubijenim Srbima iz Јežestice - Foto: SRNA
Služen parastos ubijenim Srbima iz ЈežesticeFoto: SRNA

Muslimanske jedinice iz Srebrenice, napale su na današnji dan ovo selo i ubile mještane koji su se zatekli kod kuća i na njivama.

Žrtve su ubijane na monstruozne načine, između ostalog i odsjecanjem glave, a najstrašniju sudbinu doživjela je porodica Ljubomira Mlađenovića.

Predsjednik Boračke organizacije Bratunca Zoran Gvozdenović rekao je da se na današnji dan prije 32 godine u Јežestici desio stravičan zločin za koji niko nije odgovarao, kao ni za zločine nad Srbima iz ovog sela u Drugom svjetskom ratu.

- Među ubijenima na današnji dan 1992. godine bili su braća Dragan i Anđelko Mlađenović i njihova majka Savka. Zločinci su pred majkom prvo ubili njene sinove, a onda i nju zaklali. Anđelku je odsječena glava i kao trofej odnesena u Srebrenicu, gdje su je muslimanski vojnici vezali za automobil i vozili ulicama pokazujući okupljenoj masi, koja je slavila i igrala uz "četničku glavu". O tome postoje sačuvani video-snimci - rekao je Gvozdenović.

Ivanka Mlađenović, supruga ubijenog Anđelka koja je ostala sa petomjesečnom kćerkom Ankom nakon ovog zločina, kaže da je ogorčena na međunarodno i pravosuđe BiH, jer niko nije procesuiran za monstruozna ubistva ljudi iz ovog sela i varvarsko odsijecanje glave njenom mužu.

Njihova kćerka Anka profesor je srpskog jezika, ali godinama čeka na zaposlenje.

- To je poseban problem i neshvatljivo je da dijete poginulog borca sa završenim fakultetom godinama ne može da dođe do zaposlenja. To još više potresa rane, kao i činjenica da za zločin nad mojom porodicom niko nije odgovarao - navela je Ivanka.

Uklesana imena ubijenih na spomeniku pokazuju da je istina da su oni dali živote za slobodu, ali za zločin niko nije odgovarao.

- Više ne očekujemo pravdu od pravosuđa BiH, ali vjerujemo da će zločince stići i već stiže Božija pravda - ističe Ivanka.

Stanovnike Јežestice i Bratunca boli činjenica da za stradanja njihove rodbine i komšija, niko nije odgovarao i ističu da ove žrtve moraju dobiti počast koju zaslužuju.

- Vidite i sami šta se dešavalo, niko za ovo nije odgovarao. Nama je žao i na komšije i na našu vlast - naveo je Nedeljko Miladinović.

- Žalosno je što uvijek i na svakom stradanju, obilježavanju, parastosu govori se da niko nije odgovarao za stradanje Srba na prostoru cijele Republike Srpske, a pogotovo na ovim našim prostorima gdje znamo da su se desili nezapamćeni zločini - dodao je Željko Lazić iz Boračke organizacije Bratunac.

U Јežestici je služen parastos i za 160 žrtava iz ovog sela, ubijenih u Drugom svjetskom ratu.