latinica  ћирилица
08/08/2024 |  12:57 ⇒ 12:59 | Autor: Agencije

Kancelarija za KiM: Kurti nastavlja sa hapšenjima dok ne uhapsi i posljednjeg Srbina

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja sa hapšenjem Srba "dok i posljednjeg ne uhapsi", stvarajući svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM ne bi li ih svakodnevnim pritiscima natjerao da napuste prostor Kosmeta.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju - Foto: RTRS
Kancelarija za Kosovo i MetohijuFoto: RTRS

- Srbomrzac Aljbin Kurti danas je prvo naredio da se prefarba srpska trobojka na mjestu posvećenom stradanju braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, gdje su Srbi juče mirno protestovali zbog namjere Kurtija da otvori most na Ibru, a onda je njegova policija brutalno uhapsila dvojicu Srba koji su se suprotstavili skrnavljenju srpskih simbola - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je riječ o političkim aktivistima Aleksandru Arsenijeviću i Stefanu Veljkoviću, "koji su na Trgu braće Milića privedeni uz primenu sile samo zato što su se zadesili na mjestu na kom su Kurtijevi poslušnici željeli da uklone srpsku trobojku“.

- Njihovo brutalno privođenje dokazuje da su Srbi u pravu kada su više nego zabrinuti za svoju bezbjednost i egzistenciju na Kosovu i Metohiji, posebno u svjetlu namere otvaranja mosta na Ibru što se danas i pokazalo brutalnim privođenjem i odmazdom, upravo u blizini mosta - dodaje se u saopštenju.

Ističu da Kurti nastavlja sa hapšenjem Srba dok i posljednjeg ne uhapsi, stvarajući svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM.

- To je dio njegove političke agende stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije u kom nema mjesta za srpski narod, već samo za njegove velikoalbanske ideje. Isticanje simbola jednog naroda civilizacijska je i demokratska tekovina koja je dozvoljena svuda u svijetu, samo nije u fašističkom provizorijumu koji stvara Aljbin Kurti naočigled međunarodne zajednice. Uništavanjem simbola srpskog naroda, čije je isticanje i upotreba dozvoljena čak i prema propisima same Prištine, Kurti pokazuje da je do srži ogrezao u mržnji prema Srbima i da to nikakvim lažima ne može da sakrije - navodi se dalje u saopštenju Kancelarije.

Kako ističu, "samo se još predstavnici međunarodne zajednice prave da to ne vide i ne čuju i okreću glavu od stradanja Srba krijući se iza mlakih i zakašnjelih saopštenja, umjesto da na terenu sprovode zadatke koji su im delegirani, a to je zaštita Srba koji su svakodnevno ugroženi".

Izvor: kosovo-online.com