latinica  ћирилица
08/08/2024 |  13:40 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

INOVA - Program za održivo i lakše zapošljavanje (VIDEO)

Sad je tvoja prilika - naziv je programa za održivo zapošljavanje - INOVA.
Privredna komora - INOVA - Foto: RTRS
Privredna komora - INOVAFoto: RTRS

Riječ je o projektu kojem je cilj da uspostavi inovativni i održivi model saradnje institucija tržišta rada i socijalne zaštite, obrazovnih institucija, specijalizovanih organizacija i eksperata, u svrhu povećavanja mogućnosti za zapošljavanje dugoročno nezaposlenih osoba na području djelovanja Zavoda za zapošljavanje Filijala Banjaluka.

Vrijednost projekta je pet miliona maraka.

Program INOVA ima dva veoma značajna cilja. Prvi je da se aktiviraju, motivišu i obuče dugoročno nezaposleni, kako bi dobili zaposlenje koje bi im omogućilo bolji kvalitet života.

Program traje 16 mjeseci i obezbijediće zaposlenje za minimalno 50 nezaposlenih osoba. Sve troškove snose nosioci projekta.

- Drugi jednako važan cilj je da kreiramo inovativni i održivi model saradnje između institucija tržišta rada i socijalne zaštite, obrazovnih institucija kako bi sistemski pristupili problematici nezaposlenosti u Srpskoj - kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Program INOVA namijenjen je nezaposlenim ženama i muškarcima, koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje duže od 12 mjeseci, a koji će ovim putem steći potrebna znanja da bi bili konkurentni na tržištu rada. Trenutno je na birou za zapošljavanje banjalučke regije sedam hiljada nezaposlenih, koji su u registru duže od 12 mjeseci.

- Ovo je odličan projekat gdje ćemo zajedničkim snagama, poslodavci, zavod, obrazovne i druge institucije pokušati da u što većem broju animiramo ljude, a samim projektom je obuhvaćeno 300 lica po raznim pozicijama - istakao je Mladen Vrećo, direktor banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje.

Ono što program INOVA čini jedinstvenim je činjenica da je mnogo različitih institucija uključeno u njegovu realizaciju, a pogotovo je važno profilisanje, karijerno vođenje i psihološko osnaživanje nezaposlenih, što će biti zadatak Centra modernih znanja.

- Često su takva lica iz socijalno ugroženih kategorija, tako da će im motivaciona podrška koju će raditi tim stručnjaka, biti potrebna i to je ono što je specifično u ovom projektu - kaže prof. dr Nebojša Macanović iz Centra modernih znanja.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 15. septembra putem sajta inova-posao.ba i u Zavod za zapošljavanje filijala Banjaluka. Privredna društva koja žele da se pridruže programu INOVA mogu se obratiti Područnoj privrednoj komori Banjaluka.