latinica  ћирилица
08/08/2024 |  14:54 | Autor: SRNA

Ćosović: Kasindo više od decenije čeka na otvaranje ambulante

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović ocijenio je poražavajućom činjenicu da načelnik ove opštine Marinko Božović potpuno ignoriše problem otvaranja ambulante porodične medicine u Kasindolu i potrebe stanovnika, dok sa druge strane napada zdravstveni sistem Republike Srpske.
Ambulanta, Istočna Ilidža - Foto: RTRS
Ambulanta, Istočna IlidžaFoto: RTRS

On je podsjetio da je prije gotovo 12 godina iz opštine Istočna Ilidža pompezno najavljen projekat otvaranja ambulante porodične medicine u Kasindolu.

- Iako je sam objekat izgrađen, ambulatna nikada nije otvorena i stavljena u funkciju, pa građani Kasindola svoja prava iz primarne zdravstvene zaštite moraju ostvarivati u Domu zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu - istakao je Ćosović.

Prema njegovim riječima, Opštinska uprava i načelnik Božović slijepi su i nijemi kada je riječ o ovom problemu.

- Zgrada ambulante stoji prazna i nikada nije stavljena u funkciju zbog koje je izgrađena novcem građana Istočne Ilidže. Budžet opštine nijednom stavkom nije predvidio sredstva za završetak ovog projekta i otvaranje ambulante. Svi naši zahtjevi kao odbornika i svi zahtjevi mještana nailaze na zid ćutanja i zanemarivanja - naveo je Ćosović u pisanoj izjavi.

Sa druge strane, dodao je on, Božović sebi daje za pravo da se bavi opštim temama koje su izvan njegove nadležnosti i svakako iznad njegovih sposobnosti.

- Napada zdravstveni sistem Republike Srpske, a ne može da riješi problem u sopstvenom dvorištu. Puna su mu usta priče o odlasku ljekara, a nije u stanju da obezbijedi kadar za jednu porodičnu ambulantu - ukazao je Ćosović.

On je istakao da su na prvom mjestu potrebe stanovnika Kasindola i Istočne Ilidže, te pozvao na hitno rješavanje ovog problema.

- Nedopustivo je i nedomaćinski baciti novac koji je uložen u izgradnju samog objekta. Stoga i kao odbornik i kao stanovnik Kasindola insistiram da ovo pitanje dobije pažnju koju zaslužuje i da se riješi po hitnom postupku. Od načelnika zahtijevamo da obezbijedi neophodan kadar, odnosno ljekare i medicinske sestre, što je njegova obaveza, odnosno obaveza opštine kao osnivača Doma zdravlja - konstatovao je odbornik SNSD-a.