latinica  ћирилица
08/08/2024 |  14:59 ⇒ 16:25 | Autor: TANЈUG

Dvojica Srba puštena nakon privođenja u Kosovskoj Mitrovici, počela protestna šetnja (VIDEO)

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i funkcioner te stranke Stefan Veljković, koji su privedeni danas u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pušteni su na slobodu.
Skup Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: TANJUG/DOPISNIK KIM/ bs) -
Skup Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: TANJUG/DOPISNIK KIM/ bs)

Oni su privedeni jer su se pobunili što su radnici prekrečili srpske zastave oslikane na zidu nedaleko od mosta na Ibru, koji razdvaja južni i sjeverni dio Kosovske Mitrovice i tom prilikom takozvana kosovska policija je bila nasilna.

Arsenijević i Veljković su se odmah pridružili građanima koji su krenuli u protestnu šetnju noseći zastavu Srbije i transparent na kome piše "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".

Zbog toga su se, ispred stanice policije okupili građani, kao i predstavnici Srpske liste.

Na privođenje dvojice Srba reagovali su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista koje su ocijenile da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM ne bi li ih svakovrsnim pritiscima natjerao da napuste prostor KiM, odnosno zatražile da režim Aljbina Kurtija prestane da hapsi i maltretira.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci, i sjeverni dio, naseljen uglavnom Srbima.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.