latinica  ћирилица
08/08/2024 |  15:20 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

"Licidersko srce" od 15. do 19. avgusta u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru

Međunarodni dječji festival folklora "Licidersko srce" biće održan od 15. do 19. avgusta u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru, a okupiće mlade folkloraše iz 12 zemalja svijeta, saopštili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Beogradu.
Ffestival folklora "Licidersko srce" - Foto: SRNA
Ffestival folklora "Licidersko srce"Foto: SRNA

Na ovogodišnjem 16. "Liciderskom srcu" učestvovaće 1.100 djece iz Ekvadora, Bolivije, Slovačke, Češke, Bugarske, Kine, Burundija, Tunisa, Moldavije, Grčke, Republike Srpske i Srbije.

Potpredsjednik Organizacionog odbora festivala Ivana Cvetković istakla je da je "Licidersko srce" održalo svoj pečat jedinstvenosti i prepoznatljivosti jer se festivalski program održava paralelno na teritoriji dvije države - Srbije i Republike Srpske.

Ona je naglasila da je Festival "Licidersko srce" jedina prekogranična dječija manifestacija, ujedno i međunarodna, na ovim prostorima, a ove godine biće u znaku poruka prijateljstva, mira, drugarstva, ljubavi i tolerancije.

- Potrudićemo se da svi koji dođu na festival shvate da je prijateljstva važno stvarati, ali i ih je potrebno dalje gajiti, njegovati, čuvati, voditi računa o njima, da se prijateljstva ne mjere kilometrima, jezikom ni granicama, nego samo iskrenom ljubavlju i tolerancijom - rekla je Cvetkovićeva.

Tokom svih pet dana Festivala učesnike i posjetioce očekuju bogati kulturni sadržaji, pa će, kako je navela Cvetkovićeva, biti organizovani folklorni koncerti na svim lokacijama, defilei folklornih ansambala, folklorne igraonice, izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, posjete kulturno-istorijskim spomenicima Srbije i Republike Srpske, plovidba kanjonom rijeke Drine, stručni seminar "Djeca čuvari tradicije", kao i humanitarna akcija, jer će sva sredstva od prodaje liciderskih srca i suvenira festivala biti namijenjena opremanju dječije sobe za igranje na hirurškom odjeljenju Opšte bolnice Užice.

U ime šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića govorio je savjetnik u Predstavništvu za unapređenje saradnje u prosvjeti, kulturi, umjetnosti i sportu Borislav Maksimović, koji je istakao da je Festival "Licidersko srce" jedinstvena prilika za očuvanje tradicije i kulture, ali i za jačanje saradnje i prijateljstva među mladima iz različitih dijelova svijeta.

Maksimović je rekao da će Predstavništvo nastaviti da podržava ovu manifestaciju, jer se njom doprinosi ne samo kulturnom bogatstvu, već i stvaranju novih veza, te istakao da ovakvi događaji imaju neprocjenjiv značaj za očuvanje kulturne baštine i razvoj mladih generacija.

Član Gradskog vijeća grada Užica Miodrag Petković poželio je dobrodošlicu učesnicima i posjetiocima Festivala i naglasio da je Užice lider regije na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, da je ove godine i Nacionalna prestonica kulture, a da će zahvaljujući "Liciderskom srcu" iduće sedmice biti ne samo centar Јugoistočne Evrope, već i svijeta kada je riječ o dječijem folkloru.

Dobrodošlicu učesnicima Festivala poželjeli su i predstavnici Turističke organizacije Srbije i Beograda, kao i opštine Čajetina, koji su istakli da je kultura i kulturno nasljeđe, čiji je dio i folklor, važan dio turističke ponude i ukazali da i Međunarodna izložba "Ekspo", koja će 2027. godine biti održana u Srbiji, ima za svoj slogan "Igra za čovečanstvo".

Republiku Srpsku će ove godine na festivalu predstavljati kulturno-umjetnička društva "Semberija" iz Bijeljine, "Pelagić" iz Banjaluke i "Kralj Petar Prvi Ujedinitelj" iz Višegrada.

Svečano otvaranje Festivala biće u četvrtak, 15. avgusta u 20.00 časova na Trgu partizana u Užicu, a programi u Višegradu biće u subotu 17. avgusta od 16.30 časova, gdje će, između ostalog, u 18.30 časova biti organizovan defile učesnika, a u 19.00 časova i festivalski koncert u Andrićgradu.

Festival će svečano biti zatvoren u ponedjeljak, 19. avgusta, u Užicu.

Počev od 2009. godine, do sada je na Festivalu "Licidersko srce" učestvovalo oko 13.000 dece iz 40-ak država.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i opština Čajetina, uz podršku Ministarstva pravde i Ministarstvo kulture Srbije.