latinica  ћирилица
08/08/2024 |  16:24 ⇒ 16:25 | Autor: TANЈUG

SZO razmatra da li epidemija majmunskih boginja predstavlja prijetnju po javno zdravlje

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je danas da je sazvao sastanak odbora za hitne slučajeve kako bi se posavjetovao da li nova epidemija majmunskih boginja, koja se širi u Africi, predstavlja javnu zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI - ilustracija) -
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI - ilustracija)

Gebrejesus je na konferenciji za novinare SZO u srijedu objasnio da je proteklog mjeseca prijavljeno više od 50 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva u četiri zemlje koje ranije nisu bile zahvaćene epidemijom, a koje se graniče sa Demokratskom Republikom Kongo: Burundiju, Ruandi, Keniji i Ugandi.

- Od početka godine bilo je više od 14.000 prijavljenih slučajeva i 511 smrtnih slučajeva, što je više nego tokom cijele prošle godine - rekao je Gebrejesus.

On je najavio da će sazvati sastanak Odbora za hitne slučajeve međunarodnih zdravstvenih propisa kako bi ga posavjetovao o tome da li izbijanje novog i potencijalno ozbiljnijeg soja majmunskih boginja treba da bude proglašeno kao javna zdravstvena prijetnja od međunarodnog značaja.

Na pitanje kako je ova situacija mogla da utiče na Evropu tokom jula mjeseca, izvršni direktor Programa za vanredne zdravstvene situacije SZO Majkl Rajan rekao je da bi to trebalo da bude "relativno jednostavna bolest koju treba kontrolisati klasičnim mjerama za javno zdravlje i intervencijama", posebno prema onima koji imaju pristup vakcinama.

Iako je lakše baviti se ovom bolešću u Evropi, Rajan je pozvao vlade da u to investiraju sada, prije nego što se bolest proširi i postane "skuplja za kontrolu", prenosi Evroaktiv.

Za proglašenje javne zdravstvene prijetnje od međunarodnog značaja potrebno je da budu ispunjena tri kriterijuma, odnosno bolest mora da predstavlja izuzetan razvoj događaja u smislu ozbiljnosti, iznenadnosti ili neobičnosti, mora da ima stvarni ili potencijalni međunarodni uticaj i da zahtijeva međunarodni odgovor.

Prema procenama, majmunske boginje imaju stopu smrtnosti od 3,6 odsto i posebno su opasne po mlađe od 15 godina, koji čine 88 odsto smrtnih slučajeva.

SZO je odobrila hitnu upotrebu dvije vakcine, zahtijevajući podršku u vrijednosti od 15 miliona dolara za borbu protiv ove bolesti.

Preporuke za borbu protiv majmunskih boginja za sada ne podrazumijevaju ograničenja putovanja u zemlje koje su pogođene ovom bolešću.