latinica  ћирилица
08/08/2024 |  16:25 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Održan protest Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice (VIDEO)

Protest građana sjevernog dijela Kosovske Mitrovice završen je nakon što su se okupljeni prošetali od policijske stanice do spomenika knezu Lazaru u centru grada.
Kosovska Mitrovica, protesti (foto: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Kosovska Mitrovica, protesti (foto: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr)

Građani su se okupili ispred policijske stanice u ovom gradu poslije incidenta u Sjevernoj Mitrovici kada su prekrečene oslikane srpske zastave u blizini glavnog mosta na Ibru, i privedeni lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i funkcioner te stranke Stefan Veljković.

Oni su privedeni, jer su se pobunili što su radnici prekrečili srpske zastave oslikane na zidu nedaleko od mosta na Ibru, koji razdvaja južni i sjeverni dio Kosovske Mitrovice i tom prilikom takozvana kosovska policija je bila nasilna.

Građani sjeverne Kosovske Mitrovice sa srpskim zastavama krenuli su ka glavnom mostu na Ibru, koji razdvaja srpski od albanskog južnog dijela ovog grada, ali je protest završen u centru, prenio je portal Kosovo onlajn.

Kolona građana koje se okupila ispred policijske stanice u Sjevernoj Mitrovici bila je krenula ka glavnom mostu na Ibru, nakon što su im se pridružili Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković koji su pušteni iz pritvora.

Na čelu kolone nalazi se lider Demokratske inicijative sa srpskom trobojkom, među okupljenim građanima bili su u predstavnici Srpske liste.

Okupljeni su nosili transparente "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni" i "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju".

Iako je bilo planirano da se građani spuste do glavnog mosta na Ibru, protest je okončan kod spomenika knezu Lazaru u centru Sjeverne Mitrovice, a bile su primetne jake policijske snage u blizini mosta.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci, i sjeverni dio, naseljen uglavnom Srbima.

Na samom mostu razvučeni su kablovi i instrumenti koji mjere izdržljivost, odnosno mogućnost da se most otvori za saobraćaj.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KfOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD navodeći da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Na jučerašnjem mirnom protestu povodom najava Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru, Srbi sa sjevera Kosova i jednoglasno poručili da ne prihvataju otvaranje mosta, jer se ne osjećaju bezbjedno.

Sa skupa je istaknuto da protest i poruke sa njega nisu pozivi na rat, nego na mir.