latinica  ћирилица
08/08/2024 |  19:34 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Srpska uspješno odolijeva ekonomskim pritiscima (VIDEO)

Republika Srpska uspješno odolijeva svim ekonomskim pritiscima, budžet je stabilan, sve obaveze redovno se izmiruju i ni do kakvog ekonomskog kraha, koji priželjkuju u američkoj Ambasadi, neće doći, kažu nadležni.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Kad je riječ o djelovanju ambasadora Majkla Marfija, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović upozorava - američki ambasador, kao i svi ostali ambasadori u BiH treba da funkcionišu u skladu sa normama diplomatskog prava.

- Posebno imam zamjerke kada vidim da ambasadori preuzimaju ulogu vođenja kampanje umjesto opozicije, i to se često dešava. Generalno je potrebna konsolidacija u okviru BiH koja podrazumijeva da svako zna gdje je njegovo mjesto, da su izabrani predstavnici Republike Srpske ti koji donose odluke u BiH jer su izabrani od građana, a da ljudi koji dolaze u diplomatsku misiju u BiH treba da službuju na diplomatski način - kaže Cvijanovićeva.

I pored nediplomatskog djelovanja, političkih i ekonomskih pritisaka američke administracije u Sarajevu na Republiku Srpsku, njene institucije, privreda, budžet Srpske je stabilan. Redovno se izvršavaju sve zakonske obaveze, uvjerava predsjednik Vlade Radovan Višković.

- Sve što se u posljednje vrijeme dešava, jednog dana biće iza nas. Treba samo strpljenja da se prebrodi uvezena kriza i izdrže svi pritisci koji se vrše na Srpsku. Da nema ovih novih pritisaka i ataka na nas, mi bismo lagodno živjeli, jer nas ima samo oko milion, a raspolažemo sa mnogim i vrijednim prirodnim resursima, koji su zapeli za oko tim istima, koji nas danas pritišću zavrćući sve finansijske ventile. Ali imamo mi i dosta prijatelja koji su spremni da nam pomognu. Teško jeste, ali izdržaćemo - ističe Višković.

Moramo da dijelimo sudbinu zemalja Evropske unije, s kojima smo ekonomski povezani. Imamo malu ekonomiju, koja se mnogo lakše može prilagođavati svim tim globalnim potresima, ističe Višković. Saglasni su s tim i u Privrednoj komori - zbog svoje fleksibilnosti, ekonomija Republike Srpske i pored globalnih kriza čuva svoj potencijal.

- Ono što je za nas bitno jeste da pokušamo i u narednim mjerama i postupcima Vlade da sačuvamo taj potencijal. Bitno je da se održi fiskalna stabilnost budžeta, da bi se mogla isplaćivati sva socijalna davanja prema socijalnim kategorijama i zaposlenim radnicima na budžetu. I u tom dijelu treba tražiti ona rješenja koja će biti u funkciji održavanja privredne aktivnosti na ovom nivou - kaže predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Bitno je, kaže Račić, osim očuvanja ekonomskog potencijala privrede, nastojati da se, nakon prevazilaženja globalnih kriza, spremni vratimo na evropsko tržište i sa očuvanim proizvodnim programima.