latinica  ћирилица
08/08/2024 |  19:36 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Dezinformacije o kašnjenju isplata za prosvjetne radnike (VIDEO)

Doprinosi za prosvjetne radnike u Republici Srpskoj su uplaćeni, dok će naknade za prevoz biti uplaćene do kraja sedmice.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Netačne su tvrdnje Sindikata obrazovanja i pisanja pojedinih medija da nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvenu zaštitu.

Došlo je do greške u školi u Modriči i samo prosvjetni radnici iz te škole nisu u dan dobili naknade, kažu u Ministarstvu finasija i Ministarstvu prosvjete.

Kako jedna greška može dovesti do dezinformacije?

Prosvjetni radnici zabrinuti su nakon pisanja pojedinih medija da će kasniti isplata doprinosa i naknada za prevoz,navodno zbog prioriteta isplate penzija.

Ta informacija nije tačna, kaže ministarka finansija Zora Vidović, pojasnivši da od kada je u Ministarstvu finansija, nikom nije isplaćena plata u neto, već u bruto iznosu.

- Greška se desila u Ministarstvu prosvjete, jer oni unose plate za škole, pošto su oni odvojeni od ostalih budžetskih korisnika. I mi smo primijetili da je drugi dan banka vratila 70.000 KM, pa smo ponovo to uputili Ministarstvu prosvjete. I onda su oni, tragajući, našli da jedna škola iz Modriče nije dobro obračunata, to jeste, unesena su sredstva, ali nisu uneseni brojevi žiro-računa, a to je račun poreza i doprinosa - navodi Vidovićeva.

Plate prosvjetarima se redovno isplaćuju, a samim tim i doprinosi i naknade za prevoz, jasna je i ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić. I ona demantuje tvrdnje o neuplaćivanju doprinosa i prevoza. Sve je u roku, jasna je Stojičićeva.

- Za prethodni mjesec plate su isplaćene od 24. do 25. jula, s tim što je došlo do tehničke greške za određenu grupu doprinosa za radnike u jednoj školi, te je to napravilo zastoj u plaćanju preostalih doprinosa, ali je ta greška otklonjena - navodi Stojičićeva.

Greške se dešavaju svima koji rade, ali ne treba to zloupotrebljavati, a ni iskorištavati u svrhu širenja nepovjerenja u institucije koje svoje obaveze ispunjavaju u dan, rečeno je i u Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvjete i kulture.