latinica  ћирилица
09/08/2024 |  07:21 ⇒ 09:24 | Autor: RTS

Četrnaesti dan OI u Parizu - vaterpolisti Srbije protiv SAD u polufinalu, kajakaši traže još jedno finale

Četrnaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu vaterpolisti Srbije od 14.35 igraju polufinale olimpijskog turnira protiv Sjedinjenih Američkih Država.
Vaterpolisti Srbije (foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Vaterpolisti Srbije (foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Kajakaški dvojci DŽombeta i Torubarov, odnosno Novaković i Dragosavljević veslaće u polufinalu.

Rvač Hetik Cabolov boriće se u osmini finala kategorije do 74 kilograma slobodnim stilom, a takmičenje u francuskoj prestonici započinju taekvondista Stefan Takov, u kategoriji do 80 kilograma, i taekvondistkinja Aleksandra Perišić, u kategoriji do 67 kilograma.

Vaterpolisti ponovo u borbi za medalju - protiv Amerikanaca u polufinalu

Vaterpolisti Srbije igraju od 14.35 protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država polufinale olimpijskog turnira u Parizu.

"Delfini" su zauzeli tek četvrto mjesto u grupi B, pošto su pobijedili samo Јapan i Francusku, a izgubili od Australije, Španije i Mađarske, ali su se odvažnom partijom u izuzetno uzbudljivom četvrtfinalu protiv Grčke iskupili za sva razočaranja u prvoj fazi takmičenja i podsjetili da i nakon smjene generacija vaterpoliste iz Srbije ne treba olako potcjenjivati.

Јoš od od Atlante 1996. nisu se desile Olimpijske igre na kojima srpski vaterpolisti, pod kapicama različitih boja i natpisa, nisu stigli među četiri najbolje selekcije.

Amerikanci nisu tako često u elitnom vaterpolo društvu. Posnjednji veliki uspeh napravili su u Pekingu 2008, kada su izgubili u finalu od Mađara, ali pod uticajem Dejana Udovičića, trofejnog srpskog stručnjaka, koji ih predvodi sa klupe već duže od decenije, iz godine u godinu postaju sve značajniji faktor.

U Parizu su zaslužili treće mjesto u veoma jakoj i izjednačenoj grupi A. Pobijedili su Rumuniju, Crnu Goru i Hrvatsku, a izgubili od Italije i Grčke. U četvrtfinalu su ih sačekali Australijanci, najprijatnije iznenađenje olimpijskog turnira, ali su i njih prebrodili nakon velike borbe u bazenu i peteraca.

Vaterpolisti, polufinale:

Petak:
Srbija - SAD 14.35
Mađarska - Hrvatska 19.35

Kajakaši traže još jedno finale, Cabolov brani čast rvača...

Od šest predstavnika Srbije u rvanju, koliko ih je došlo u Pariz, računajući i Stevana Mićića, koji je zbog povrede odustao prije početka takmičenja, niko nije uspio da osvoji medalju, a posljednju priliku imaće Hetik Cabolov u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom.

Prva prepreka biće mu u osmini finala Iman Mahdavi, Iranac koji je emigrirao u Italiju i takmiči se kao član izbjegličkog olimpijskog tima. Program počinje u 11.00, a duel Cabolova i Mahdavija peti je po rasporedu na strunjači A.

Kajakaši Srbije zauzeli su u četvrtak šesto mjesto u finalnoj trci četveraca, a danas će od 11.20 veslati u još jednom polufinalu, ali u parovima - DŽombeta sa Torubarovim, a Novaković sa Dragosavljevićem.

Oba srpska dvojca nadmetaće se u drugoj polufinalnoj grupi. Konkurencija će im biti dvije španske posade i po jedna iz Kanade, Portugalije, Nemačke i Australije. Plasman u finale izboriće po četiri najbrža čamca u obe polufinalne grupe, dok će se ostali boriti za što bolji plasman u B finalu.

Na borilište će danas i dvoje srpskih taekvondista - Stefan Takov u kategoriji do 80 kilograma i Aleksandra Perišić u konkurenciji dama do 67 kilograma. Takov će se od 11.24 u osmini finala boriti protiv Faisala Savadogoa iz Burkine Faso, a Perišićeva tačno u podne protiv Ozode Sobirjonove iz Uzbekistana.