latinica  ћирилица
09/08/2024 |  07:44 ⇒ 07:47 | Autor: sputniknews.com

Klimatska agencija: Završen niz od 13 uzastopnih mjeseci sa novim prosječnim toplotnim rekordom

Niz od 13 uzastopnih mjeseci sa novim prosječnim toplotnim rekordom završio se u julu kada se prirodni klimatski obrazac El Ninjo umirio, objavila je evropska klimatska agencija Kopernikus.
Pustinja/Vrućine (Foto: EPA/OLIVER WEIKEN) -
Pustinja/Vrućine (Foto: EPA/OLIVER WEIKEN)

Iako prosječna temperatura ovog jula nije nadmašila jul prošle godine, naučnici upozoravaju da kraj rekordnog niza ne mijenja ništa u vezi sa prijetnjom koju predstavlja klimatska kriza, prenosi Gardijan.

- Suština se nije promijenila. Naša planeta nastavlja da se zagrijava - rekla je zamjenica direktora Kopernika Samanta Berdžes.

Prosječna temperatura u julu ove godine iznosila je 16,91 stepeni Celzijusa, što je 0,68 stepeni iznad 30-godišnjeg prosjeka za taj mjesec, prema podacima Kopernika.

To je drugi najtopliji jul i drugi najtopliji mjesec zabilježen u evidenciji agencije, nakon jula 2023. godine.

Tokom jula, svijet je bio topliji za 1,48 stepeni od preindustrijskog vremena, pokazuju mjerenja agencije.

To je blizu granice zagrijevanja na koju su se skoro sve svjetske zemlje složile u Pariskom klimatskom sporazumu iz 2015, odnosno 1,5 stepeni Celzijusa.

- Glavna pokretačka snaga iza ove rekordne temperature je i dugoročni trend zagrijavanja koji je direktno povezan sa nagomilavanjem gasova staklene bašte u atmosferi - rekao je klimatski naučnik DŽulijen Nikolas.

Ekstremne vrućine su u julu pogodile južnu Evropu, uključujući Balkan, dijelove Afrike i Azije, ali i istočni Antarktik, navodi Kopernik.

Klimatolog i direktor Godard instituta za svemirske studije upozorio je da će situacija nastaviti da se pogoršava usljed ljudskog faktora.