latinica  ћирилица
09/08/2024 |  08:15 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Bošnjak: "Crna kutija" će indirektno uticati i na bezbjednost saobraćaja (VIDEO)

U saobraćajnim nesrećama širom svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje život izgubi oko 1,25 miliona osoba, i to je jedan od razloga zbog čega je od početka jula u Evropskoj uniji na snazi odredba kojom je "crna kutija" obavezna za sva nova vozila, rekao je za RTRS Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. EDR (Event Data Recorder) uređaj će se, na osnovu odluke Evropskog parlamenta, ugrađivati u sva nova putnička i laka komercijalna vozila do 3,5 tone.
Goran Bošnjak - Foto: RTRS
Goran BošnjakFoto: RTRS

Kako je naveo u našem Јutarnjem programu, "crna kutija" je slična onoj u avionu i bilježi i čuva podatke kao što su brzina kretanja, kočenje, položaj i nagib vozila na putu, kao i ponašanje ugrađenih sistema za bezbjednost - sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci.

- Ti podaci se čuvaju samo u slučaju nesreće i to pet sekundi prije i 0,3 sekunde nakon sudara - kaže Bošnjak.

Dodaje da će ti podaci služiti nadležnim vlastima kao pomoć tokom procesa rekonstrukcije nesreće, a uvid u njih imaće sudski vještaci, sud, tužilaštvo, vlasnik vozila i proizvođači vozila.

- Nemamo podatke da li će "crne kutije" direktno uticati na bezbjednost saobraćaja, ali hoće indirektno jer će vozači biti svjesni postojanja "crne kutije" u automobilu, voziće opreznije, a u podvijesti će znati da neće biti amnestirani od odgovornosti - istakao Јe Bošnjak.

On je naglasio da se podaci iz "crne kutije" ne mogu izbrisati i čuvaju se do momenta uzimanja od strane nadležne osobe.

- "Crna kutija" se ne može deaktivirati, budući da je ona vrlo složen sistem sa mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema i zato se ne može ni naknadno ugraditi u vozilo - dodaje on.

Bošnjak je istakao da na osnovu parametara koje će bilježiti "crna kutija" biće jednostavnije rekonstruisati tok saobraćajne nesreće i ustanoviti tačne uzroke i njenog krivca.