latinica  ћирилица
09/08/2024 |  08:30 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Trifković: Cilj otvaranja mosta preko Ibra - pretvoriti Srbe u poslušne "kosovare"; Zapad podržava Kurtija (VIDEO)

Takozvano otvaranje Mitrovačkog mosta preko Ibra ima za cilj da Srbe desrbizuje i da ih pretvori u poslušne "kosovare", a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to radi uz odobravanje kolektivnog Zapada, izjavio je spoljnopolitički komentator, istoričar i publicista Srđa Trifković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Most na Ibru (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Most na Ibru (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Trifković je upozorio da je kolektivnom Zapadu stalo do toga da prinudi Srbiju da krene putem međusobnog priznanja.

- Ovdje imamo već viđenu igru zapadnih sila koje dopuštaju Kurtiju da divlja koliko hoće. Ovdje je na sceni gruba sila koja Boga ne moli. Došlo je krajnje vrijeme da Srbija podvuče crvenu crtu i da kaže da ovako dalje više ne ide - naglasio je Trifković.

Trifković je ocijenio da "na KiM već godinama vlada situacija u kojoj Kurti radi šta hoće, a Zapad izražava uzdržanu neprijatnost dok ustvari retroaktivno aminuje svaku njegovu odluku".

- Zapadni ambasadori neće nikad reći da ovako više ne može. Zapadne sile su uložile puno u lažnu državu Kosovo i ne mogu sebi dozvoliti luksuz da obuzdaju Kurtija i da ga nauče pameti. Za racionalan pristup Srbije nema podrške od Zapada - rekao je Trifković.

Trifković je istakao da "na Zapadu nema političke volje da se Kurtiju stane na put". 

- KFOR je u martu 2004. godine snimao haranje i razulareno ponašanje Albanaca koji su uništavali srpske svetinje i imovinu. Očekivati da će se oni danas ponašati drugačije je iluzorno. KFOR je samo oruđe svojih političkih gospodara koji nemaju volje da Kurtiju stanu na put - zaključio je Trifković.